Piše se zgodovina: Nadal z 21. grand slamom sam na vrhu

Grand Slam 30. Jan 202215:55 > 16:1113 komentarjev
Foto: Sydney Low via Guliverimage

Rafael Nadal in Danil Medvedjev sta v finalu Odprtega prvenstva Avstralije ponudila poslastico vrhunskega tenisa. V maratonskem dvoboju, v katerem ni manjkalo preobratov, izvrstnih potez in tudi živčnosti, se je po petih urah in 28 minutah zmage veselil Nadal z 2:6, 6:7 (5), 6:4, 6:4 in 7:5.

Za 35-letnega Rafaela Nadala je to rekordna 21. zmaga na turnirjih za grand slam, s čimer je zdaj sam na vrhu večne lestvice. Novak Đoković in Roger Federer jih imata po dvajset. V Avstraliji je slavil šele drugič (prvič leta 2009), obenem pa ima v Melbournu še pet finalnih porazov.

Zadnja točka maratonskega obračuna:

Nadalovih 21:

2005: Roland Garros
2006: Roland Garros
2007: Roland Garros
2008: Roland Garros, Wimbledon
2009: Odprto prvenstvo Avstralije
2010: Roland Garros, Wimbledon, Odprto prvenstvo ZDA
2011: Roland Garros
2012: Roland Garros
2013: Roland Garros, Odprto prvenstvo ZDA
2014: Roland Garros
2017: Roland Garros, Odprto prvenstvo ZDA
2018: Roland Garros
2019: Roland Garros, Odprto prvenstvo ZDA
2020: Roland Garros
2022: Odprto prvenstvo Avstralije

Enosmerni promet v prvem nizu

Na Špančev poraz je kazalo tudi po uvodnem nizu. Nadal je že prvo igro dobil šele po prednosti (advantage), medtem ko je Medvedjev z lahkoto izenačil na svoj servis. Še več težav je imel Španec v tretji igri, ko je ubranil dve brejk priložnosti Rusa. A ta je Špancu vzel servis v peti in sedmi igri, nato pa na svoj začetni udarec izkoristil že prvo set žogico za 6:2 in 1:0 v nizih.

Nadal s pobudo, a zaključek Rusu

Veliko bolj izenačen in posledično tudi precej daljši je bil drugi niz. Trajal je skoraj uro in po, v njem pa je prvi pobudo prevzel Nadal. v četrti igri je tekmecu vzel servis, brejk pa nato potrdil na svoj začetni udarec (4:1). A Medvedjev se ni predal, v sedmii igri je Špancu vrnil milo za drago. Obdobje brejkov se je nadaljevalo, Nadal je povedel s 5:3, nato pa ob svojem servisu zapravil set žogico za izenačenje na 1:1. Medvedjev se je izvlekel v podaljšano igro, v kateri se je znašel v zaostanku s 3:5, a nato dobil štiri točke zapored in zmagal s 7:6 (5). Od svojega drugega grand slama v karieri je bil oddaljen le še en niz.

Najboljši v ključnih trenutkih

A 35-letni Majorčan je v nadaljevanju pokazal, zakaj ni slučajno 20-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam. V prvi in šesti igri je ubranil skupno štiri priložnosti Medvedjeva za brejk, na drugi strani pa v 9. igri sam prišel do njega. Potrdil ga je z igro brez izgubljene točke ter z zmago v nizu s 6:4.

Nadal je momentum obdržal tudi v četrtem nizu, v katerem je servis Medvedjevu dvakrat. Sploh boj v peti igri je bil izjemen, Španec je izkoristil sedmo brejk žogico! Enkrat ga je izgubil tudi sam, nato pa v deseti igri serviral za izenačenje na 2:2, kar je ob prvi priložnosti tudi storil.

Medvedjev vztrajal, a ob koncu je bil nemočen

Medvedjev je svojo živčnost pokazal že ob prvem servisu odločilnega niza, ko si je privoščil dvojno napako. A Rus je vendarle osvojil prvo igro. Izid je bil izenačen na 2:2, nato pa je Nadal na servis tekmeca izkoristil drugo priložnost za brejk in pobegnil. Prednost je – kljub trem žogicam za rebrejk Rusa – potrdil v šesti igri in bil le še dve osvojeni igri oddaljen od zgodovinskega 21. grand slama v karieri. V naslednji je Medvedjev na svoj servis ekspresno znižal, nato pa v 10. igri po dolgi igri izenačil na 5:5. Veliki finale je bil znova na začetku.

Toda 35-letni Nadal je znova unovčil vse izkušnje in že v naslednji igri se je znova znašel v prednosti brejka. Uspelo mu je s tretjo žogico. Na svoj servis pa je bil zanesljiv in se s prvo zaključno žogico veselil druge skupne zmage v Melbournu!

OP Avstralije, finale

Rafael Nadal (Špa/6) – Danil Medvedjev (Rus/2) 2:6, 6:7 (5), 6:4, 6:4, 7:5

Komentari

Vaš komentar