Zmagovalka Wimbledona: Nisem sama izbrala, kje sem se rodila

Grand Slam 10. Jul 202211:02 > 11:10 2 komentarja
Foto: REUTERS ©AELTC/Joe Toth POOL via Guliverimage

Medtem ko v Rusiji slavijo wimbledonsko zmago v Moskvi rojene Kazahstanke Jelene Ribakine kot svojo, pa 23-letna teniška igralka odgovarja, da si ni sama izbrala, kje se je rodila. "Z moje strani lahko rečem le, da zastopam Kazahstan. Nisem izbirala, kje sem rojena," je dejala 23-letnica, ki za Kazahstan igra od leta 2018.

Jelena Ribakina se v soboto zvečer po zmagi v treh nizih v finalu Wimbledona proti Tunizijki Ons Jabeur ni mogla izogniti vprašanjem, ali obsoja rusko vojno in dejanja ruskega predsednika Vladimirja Putina.

“Ljudje so verjeli vame. Kazahstan me je tako zelo podpiral. Tudi danes je bilo toliko podpore, videla sem kazahstanske zastave. Ne vem, kako naj odgovorim na ta vprašanja,” je dejala. Na vprašanje o vojni v Ukrajini na začetku turnirja je dejala, da želi, “da bi bilo vojne čim prej konec”.

Zaradi ruske agresije nad Ukrajino so organizatorji s turnirja izključili ruske in beloruske teniške igralce. Zato na turnirju ne bodo delili točk za svetovno lestvico WTA, kar pomeni, da bo Ribakina kljub wimbledonski zmagi ostala na 23. mestu.

Rusinja, ki ima stalno prebivališče v Moskvi, je kazahstansko državljanstvo vzela leta 2018 zaradi boljše finančne podpore. “Za Kazahstan igram že zelo, zelo dolgo. Zastopam državo na velikih turnirjih, na olimpijskih igrah, ko so se mi uresničile sanje,” je dejala Ribakina.

Zadnja točka dvoboja:

Vendarle pokazala čustva

Ribakina je po zmagi ostala povsem hladna. Zlomila se je šele na novinarski konferenci ob vprašanju, kakšna misli da je bila reakcija njenih staršev po zmagi na Wimbledonu. Anglije namreč nista smela obiskati zaradi njunih viz. “Verjetno sta super ponosna,” ob tem pa vendarle ni mogla skriti čustev. “Hoteli ste videti emocije,” je nato dodala in poskrbela za smeh v dvorani.

Čestitke iz Rusije

Na vprašanje, ali se boji, da bi lahko njeno zmago v Rusiji politično izkoristili, je odgovorila: “Ne vem, kaj se bo zgodilo. Vedno bodo kakšne novice, a glede tega ne morem narediti ničesar.” Ribakina je za zmago prejela tudi čestitke iz Rusije. “Sijajno! Bravo, Ribakina! Osvojili smo turnir v Wimbledonu,” je za ruski časnik Sport-Express povedal Šamil Tarpiščev, vodja ruske teniške zveze.

“Veliko smo prispevali k njenemu razvoju. Ali obstajajo kakšne zamere, ker je zamenjala potni list? Ne. To je šport. Vsak si izbere svojo pot,” je še dejal Tarpiščev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje