Tudi to je Tour: Jakobsenova bitka s časovno zaporo

Kolesarstvo 21. Jul 20229:49 > 10:17 0 komentarjev
Fabio Jakobsen po sredini etapi. Foto: guliverimage

Po televizijskih zaslonih smo na včerajšnji 17. etapi Dirke po Franciji spremljali predvsem kolesarje v prvih bojnih linijah na čelu dirke, kjer je prvi v cilj prikolesaril Tadej Pogačar. A veliko se je dogajalo tudi na začelju, kjer je Fabio Jakobsen za las ušel časovni zapori.

Nizozemskemu sprinterju etape, kot je bila včerajšnja, niso pisane na kožo. Gre za izjemno hitrega kolesarja, ki pa ne blesti na težkih vzponih, zato ni bilo čudno, da je hitro popustil in kolesaril povsem pri repu dogajanja.

V cilj je prišel z zgolj 17 sekundami zaloge pred časovnim limitom. Jakobsen je poskrbel epski zaključek tako ali tako izjemne etape.

Ko je prečkal ciljno črto, je bil povsem brez moči, takoj se je naslonil na ograjo ob ciljni “ravnini.” Tam sta ga pričakala ekipna kolega Yves Lampaert in Florian Senechal, ki sta v cilj prišla štiri minute pred Nizozemcem, v zadnjih metrih pa navijala za svojega sotrpina.

Fabio Jakobsen je bil po etapi navdušen, da mu je uspelo, ob tem pa se je pošalil: “Mislim, da sem bil na koncu še precej svež.”

Kako deluje časovna zapora?

Časovna zapora po besedah organizatorjev deluje kot način za spodbujanje tekmovalnega duha. Zasnovana je tako, da zagotovi, da je vsak udeleženec kos nalogi. Zapora se spreminja glede na težavnost in povprečno hitrost etape. Če v določenem času kolesar ne prispe na cilj, je zanj dirke konec.

Etape so razdeljene na koeficiente od 1 do 6 glede na težavnost trase. Ravninske etape predstavlja številka 1, težke gorske pa 6. Drugi faktor je že omenjena povprečna hitrost etape. Ko zmagovalec dneva prikolesari v cilj, se začne odštevanje za vse preostale kolesarje, ki so še na cesti.

Fabio Jakobsen po prečkanju ciljne črte. Foto: guliverimage

Višja kot je povprečna hitrost zmagovalca, večja bo časovna zapora. Kot primer: na težkih gorskih etapah na Touru je časovna zapora v primeru, da zmagovalec v cilj prikolesari s povprečno hitrostjo 30 km/h, 7-odstotna. Če kolesar v cilj prikolesari s povprečno hitrostjo 40 km/h, se časovna zapora poveča na več kot 18 odstotkov časa zmagovalca.

Na včerajšnji 130-kilometrski etapi od Saint-Gaudensa do Peyragudesa je Tadej Pogačar v cilj prišel s časom 3:25:51. Povprečna hitrost je bila skoraj 38 km/h, časovna zapora je tako znašala približno 18 odstotkov oziroma 37 minut in sekundo. Fabio Jakobsen je ciljno črto prečkal z zaostankom 36:48.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!