Pogačar do etapne zmage, a pridobil le štiri sekunde

Kolesarstvo 20. Jul 202216:49 > 18:43 0 komentarjev
Foto: A.S.O./Charly Lopez

S 17. etapo se je nadaljeval ogorčen boj na Dirki po Franciji. Drugi dan v Pirenejih sta se Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar že na predzadnjem klancu otresla konkurence (vztrajal je le Pogačarjev pomočnik Brandon McNulty), in trojica je na zadnjem klancu odločala o zmagovalcu. Slovenski šampion je ob poti na letališče Peyragudes napadel šele v zaključku, znova presprintal Danca in mu po zaslugi bonifikacij ukradel štiri sekunde.

Druga pirenejska etapa je obetala ognjemet med vodilnima kolesarjema letošnjega Toura, saj se je končala na gorskem letališču Peyragudes. Bega je bilo konec že na predzadnjem klancu, na zadnjega pa sta Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard prišla le v družbi Pogijevega pomočnika Brandona McNultyja. 

Pričakoval se je napad slovenskega šampiona že nižje na klancu, a je dvakratni zmagovalec na Dirki po Franciji čakal vse do konca. V izjemno zahtevnem zaključku (več kot 13-odstotni naklon) je napadel rumeno majico, a se Danec ni predal. V določenem trenutku je na zaključni rampi na letališču celo prišel mimo Pogačarja, ki pa je ob stiskanju zob znova pokazal svojo eksplozivnost in prišel do etapne zmage. Že tretje na letošnjem Touru.

A Vingegaard se je vse do ciljne črte kot klop držal kolesa Pogačarja in je po zaslugi bonifikacij proti edinemu preostalemu tekmecu za rumeno majico (tretji Geraint Thomas je v cilj prišel z 2:07 zaostanka) izgubil le štiri sekunde. Prednost člana Jumbo Visme pred zadnjimi štirimi etapami znaša velikih 2:18, Pogačar pa bo v želji po tretji zmagi v Parizu moral z novimi napadi poskusiti tudi jutri.

“Bili smo samo štirje in že to, da smo zmagali etapo, je veliko. Brez ostalih (Soler, Majka) nismo bili zmožni narediti več. Jutri je nov dan, ki se ga veselim. Dal sem absolutno vse od sebe. Vedel sem, da moram zmagati. Brandon (Mcnulty, op. p.) in tudi ostali v ekipi so bili izjemni. Počutil sem se dobro ob tempu, ki so ga narekovali. Še vedno sem optimističen, jutri je nov dan in ni še konec boja za rumeno majico,” je v prvi izjavi za medije dejal Tadej Pogačar. 

Foto: A.S.O./Charly Lopez

Jutri kolesarje čaka še zadnji dan v Pirenejih, pred njimi pa je etapa Lourdesa do Hautacama. Na vrsti so trije klanci, dva od teh ekstra kategorije. Najprej vzpenjanje na Aubisque (16,4 km/7,1%), za konec pa še najtežji Hautacam (13,6 km/8,7%), med njima pa še vzpon 1. kategorije na Spandelles (10,3 km/8,3%).

Ubežniki niso prišli daleč

Dan je sicer minil relativno mirno, saj je hitro postalo jasno, da beg ne bo prišel daleč. Še najdlje sta v njem vztrajala Thibaut Pinot in Aleksej Lucenko, a ko sta v ozadju ekipi UAE Emirates in Jumbo Visma navili tempo, je prednost ubežnikov, ki so uspešno prišli na prva klanca dneva (Aspin in Ancizan), hitro začela padati.

Kljub odstopu Rafala Majke so s svojo predstavo navdušili emirati, po zaslugi Mikkela Bjerga je bilo bega konec že na predzadnjem klancu (na Val Louruon-Azet). Takrat se je na čelo postavil Brandon McNulty in narekoval tako močan tempo, da so v ospredju ostali le še on ter Pogačar in Vingegaard. Slovenski šampion je tik pred spustom poskusil, nato pa ni več tvegal vse do samega zaključka.

Foto: A.S.O./Charly Lopez

Ena majica matematično že pri Jumbo Vismi

Čeprav so morda poznavalci pričakovali drugače, je 23-letnik iz Klanca pri Komendi na Peyragudesu na napad čakal vse do zaključne ‘rampe’. Tam se ob pospeševanju ni uspel otresti Vingegaarda, ki ga je nato celo napadel nazaj, a v samem zaključku je Pogačar vendarle imel nekaj več moči in dvignil roke visoko v zrak. Še devetič v karieri na Dirki po Franciji.

Ne glede na razplet ciljnega ‘sprinta’ pa so bolj zadovoljni pri Jumbo Vismi. Vingegaard je proti Pogačarju izgubil le štiri sekunde (zaradi bonifikacij) in ima pred nadaljevanjem 2:18 prednosti. Za povrh pa si je zeleno majico tudi matematično zagotovil član nizozemske ekipe Wout van Aert, ki mora za potrditev enega od ciljev črno-rumenih le še varno prikolesariti do Pariza.

Foto: Guliverimage

Izidi 17. etape:

1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates) 3:25:51

2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) isti čas

3. Brandon McNulty (ZDA/UAE Emirates) + 0:32

4. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers) 02:07

5. Aleksej Lucenko (Astana Qazaqstan) 02:34

6. Romain Bardet (FRA/DSM) 02:38

7. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ) 03:27

8. Aleksandr Vlasov (Rus/BORA-hansgrohe) 03:32

9. Louis Meintjes (Jar/Intermarche-Wanty-Gobert)

10. Nairo Quintana (Kol/Arkea-Samsic) isti čas

78. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious) 25:23

123. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco) 32:03

124. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious) isti čas

Skupni vrstni red po 17. etapi:

1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) 67:53:54

2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) + 2:18

3. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers) 4:56

4. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic) 7:53

5. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ) 7:57

6. Romain Bardet (Fra/Team DSM) 9:21

7. Louis Meintjes (JA/Intermarche-Wanty-Gobert) 9:24

8. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora – Hansgrohe) 9:56

9. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers) 14:33

10. Enric Mas (Špa/Movistar) 16:35

78. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious) 2:55:08

84. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious) 3:05:31

107. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco) 3:32:52

V ŽIVO: 17. etapa

KONEC ETAPE! Pogačar je poskusil šele v zadnjih 500 metrih, a se Vingegaarda ni uspel otresti. Rumena majica je vrnila udarec, nato pa je Pogi v slogu Le Planche des Belles Fillesa Danca presprintal v samem zaključku. A skupno mu je ukradel le štiri sekunde, zdaj zaostaja 2:18.

1 kilometer do cilja: Očitno tudi slovenski šampion ne zmore pospeševati. Še vedno brez napada na rumeno majico.

2 kilometra do cilja: Brez sprememb v ospredju, očitno Pogačar čaka čisti zaključek. Thomas zaostaja 1:30 in seje znebil Bardeta.

4 kilometri do cilja: Še vedno brez poskusa Pogačarja, pred njim vztraja McNulty. Vingegaard brez težav drži oba kolesarja UAE Emirates.

6 kilometrov do cilja: McNulty, Pogačar in Vingegaard vztrajajo v ospredju. V ozadju sta se na lov za njimi podala Thomas in Bardet, a prednost vztraja okoli 1:15.

8 kilometrov do cilja: Vodilni trio začenja zadnji klanec. Pričakovati gre boj mož na moža, Pogačar bo zagotovo napadel. Najbližja skupina (s Thomasom in Bardetom) zaostaja več kot minuto.

12 kilometrov do cilja: Vodilna trojica je že končala s spustom in je že v dolini. Le še pet kilometrov jih čaka do zahtevnega zaključka na Peyragudes. Ta je najtežji prav na koncu, ko najhujši del klanca znaša tudi 16 odstotkov.

Foto: Organizator dirke

20 kilometrov do cilja: 200 metrov pred črto gorskega cilja je silovito pospešil Pogačar, a Vingegaard ni popustil niti za centimeter. Vodilni dvojec je skupaj začel dobrih 12 kilometrov spusta do zadnjega klanca na Peyragudes. McNulty je na spustu ujel nazaj.

Točke za pikčasto majico na Val Louron-Azetu:

1. Tadej Pogačar, 10 točk
2. Jonas Vingegaard, 8 točk
3. Brandon McNulty, 6 točk
4. Alexey Lutsenko, 4 točke
5. Geraint Thomas, 2 točki
6. Sepp Kuss, 1 točka

23 kilometrov do cilja: Leknessund vztraja spredaj, a bo bega kmalu konec. Skupina z rumeno majico je namreč z izjemnim tempom polovila vse ubežnike, je pa medtem od četverice odpadel Sepp Kuss. Trojica (tempu McNultyja ni zmogel slediti niti Geraint Thomas) je zdaj tudi na čelu dirke.

27 kilometrov do cilja: Vodilna skupina se je združila, v njej je trenutno 16 kolesarjev. Skupina okoli rumene majice pa je po zaslugi McNultyja zdaj zelo majhna. Ob Američanu in Pogačarju so zraven le še Vingegaard, Kuss, Thomas. Najboljši na dirki že lovijo odpadle ubežnike, tudi čelo dirke pa ima le še 45 sekund prednosti. Sama v ospredju poskušata Norvežan Andreas Leknessund in Kolumbijec Rigoberto Uran.

30 kilometrov do cilja: V zadnjih 30 kilometrih se obetajo izjemni napori, saj se bodo kolesarji v tem času vzpenjali kar 18,7 kilometra. Val Louron Azet (1. kategorije) je na vrsti prvi (10,7 km/6,8%). Pinot in Lucenko ga začenjata z manj kot 15 sekundami prednosti pred skupino Bardeta, 55 zaostaja skupino Geschkeja. Rumena majica zaostaja 1:35.

Tempo narekujeta Pogačarjeva Bjerg in McNulty, pomočniki Jonasa Vingegaarda odpadajo. A Sepp Kuss in Wout van Aert vztrajata zraven.

Prerez Col de Val Louron-Azeta:

Foto: Organizator dirke

48,1 kilometra do cilja: Tudi na drugem vzponu dneva prvi Pinot, drugi Lucenko. Zasledovalci pa imajo pred skupino z rumeno majico po zaslugi Bjerga v ozadju le še majhno prednost.

Točke za pikčasto majico na Ancizanu:

1. Thibaut Pinot, 5 točk
2. Alexey Lutsenko, 3 točke
3. Giulio Ciccone, 2 točki
4. Pierre-Luc Perichon, 1 točka

51 kilometrov do cilja: Narekovanje tempa v skupini z rumeno majico je prevzel eden od ‘preživelih’ pomočnikov Pogačarja Mikkel Bjerg. S tem je povsem raztegnil glavnino in v težave spravil Adama Yatesa (Ineos).

56,3 kilometra do cilja: Po kratkem spustu se že začenja drugi klanec dneva. Hourquette d’Ancizan (2. kategorije) je krajši in bolj položen (8,2 km/5,1%) od prejšnjega vzpona. Vodilna dvojica ima 28 sekund prednosti pred skupino s pikčasto majico, 42 pred skupino z Bardetom in 1:47 pred glavnino.

Prerez Hourquette d’Ancizana: 

Foto: Organizator dirke

64 kilometrov do cilja: Prvi je črto na Aspinu prečkal Pinot, za njim Lucenko. Z dobrimi 10 sekundami zaostanki čelu dirke sledi 14 kolesarjev (med njimi tudi pikčasta majica), iz glavnine pa so se v lov za njimi podali še Romain Bardet (DSM), Jonathan Castroviejo (Ineos) in Bob Jungels (AG2R). V ozadju tempo narekuje Jumbo Visma, zaostanek pa je narasel čez minuto (1:16).

Točke za pikčasto majico na Aspinu: 

1. Thibaut Pinot, 10 točk
2. Aleksej Lucenko, 8 točk
3. Simon Geschke, 6 točk
4. Giulio Ciccone, 4 točke
5. Quinn Simmons, 2 točki
6. Chris Hamilton, 1 točka

72 kilometrov do cilja: 8 kilometrov pod vrhom Aspina sta bila ubežnika ujeta, nato sta potegnila Thibaut Pinot (Groupama FDJ) in Aleksej Lucenko (Astana). A zaenkrat si večje prednosti pred glavnino, v kateri je zaenkrat še vse mirno, nista uspela privoziti.

76 kilometrov do cilja: Kolesarji začenjajo prvi vzpon dneva – Col du Aspin (1. kategorije). V dolžino meri 12 kilometrov, povprečni naklon pa znaša 6,5 odstotka. Prvi sta ga začela Guillaume Boivin (Israel Premier Tech) in Owain Doull (EF Education First), ki imata 32 sekund prednosti pred glavnino.

Prerez Col du Aspina:

Foto: Organizator dirke

89 kilometrov do cilja: Tudi po 40 kilometrih kolesarjenja še ni uspešnega pobega. Kolesarji ob prijetnih 24 stopinjah Celzija vozijo so uvod prevozili s povprečno hitrostjo, višjo od 50 kilometrov na uro.

96,8 kilometra do cilja: Na letečem sprintu je 20 točk osvojil Jasper Philippsen, drugo mesto pa je osvojil Wout van Aert. Nosilec zelene majice si je teoretično že zagotovil skupno zmago v seštevku točk, potrditi jo mora le še s prihodom v Pariz.

Rezultati vmesnega sprinta:

1. Jasper Philipsen, 20 točk
2. Wout van Aert, 17 točk
3. Michael Matthews, 15 točk
4. Nick Schultz, 13 točk
5. Alexander Krieger, 11 točk
6. Gregor Mühlberger, 10 točk
7. Simon Geschke, 9 točk
8. Filippo Ganna, 8 točk
9. Gorka Izagirre, 7 točk
10. Edward Planckaert, 6 točk
11. Alberto Bettiol, 5 točk
12. Guy Niv, 4 točke
13. Benjamin Thomas, 3 točke
14. Georg Zimmermann, 2 točki
15. Tom Pidcock, 1 točka

100 kilometrov do cilja: V ospredju sta pobegnila Dylan Van Baarle in Connor Swift, ki pa ju je peloton ob približevanju leteča sprinta v La Barthe-de-Nesteju hitro ujela.

110 kilometrov do cilja: Ob hitrem začetku se vrstijo številni poskusi pobegov, ki pa jih glavnina zaenkrat uspešno nevtralizira. Tudi sicer je danes pričakovati obračun kapetanov, saj bi trasa utegnila biti pretežka za ubežnike.

13.23: 17. etapa se je tudi zares začela. Kolesarji se podajajo na eno najkrajših etap na letošnjem Touru, ki pa bo verjetno zelo eksplozivna. Glavna novica dneva pa je, da ima Tadej Pogačar le še tri pomočnike. Zaradi poškodbe ob včerajšnjih težavah s kolesom je odstopil tudi Rafal Majka. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Na trasi karavano sicer čakajo štirje vzponi, trije 1. in eden 2. kategorije. Najtežji bo prav zadnji.

Trasa 17. etape:

Profil 17. etape. Foto: letour.fr/en