Jansrud za dve stotinki hitrejši od rojaka Svindala

Getty Images

Na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Areju je bil v soboto na sporedu moški smuk. Po težavah zaradi vremena so se smučarji pomerili na skrajšani progi, najhitrejši pa je bil Norvežan Kjetil Jansrud.

Jansrud se je na progo pognal s številko šest in v cilj prišel z veliko prednostjo 65 stotink sekunde. Njegovo slavje je ogrozil le njegov legendarni rojak Aksel Lund Svindal, ki izjemno kariero končuje s srebrno kolajno. Svindal je zaostal za vsega dve stotinki in osvojil že svojo deveto medaljo na svetovnih prvenstvih. Leta 2007 in 2013 je bil tudi smukaški prvak. Bronasto medaljo je osvojil Avstrijec Vincent Kriechmayr.

Razmere na progi so bile izjemno zahtevne. V Areju je močno snežilo, nagajala pa sta še megla in veter. Izvedba smuka je bila dolgo časa pod vprašajem. Najprej so začetek prestavili za eno uro, smukaška elita pa je na koncu ostala brez zgornjega dela proge, kjer bi se lahko izkazali tisti, ki so specialisti za drsenje.

Smučar, ki je najbolj navdušil na treningih, Dominic Paris, je osvojil šesto mesto.

Slovenci tudi tokrat niso bili razpoloženo. Najboljši, 20., je bil Boštjan Kline, 27. mesto je osvojil Miha HrobatKlemen Kosi pa je bil šele 42. Sezono je po poškodbi na petkovem treningu že končal Martin Čater, ki ima v tej sezoni z 8. mestom v Wengnu tudi najboljši slovensko smukaško uvrstitev.