SP: Vlhova do zlata v veleslalomu

Francis Bompard/Agence Zoom/Getty Images

Slovaška smučarka Petra Vlhova je prišla do svojega največjega uspeha v karieri, ko se je na Svetovnem prvenstvu v Areju okitila z zlatom. Hrovatova končala na 22. mestu.

Vlhova je do svetovnega zlata prišla s skupnim časom 2:01,97 minut, 14 stotink prednosti pred Nemko Viktorio Rebensburg in Američanko Mikaelo Shiffrin (+0,38).

23-letno Slovakinja je odsmučala eno najboljših voženj v svoji karieri in na koncu zasluženo postala prva slovaška smučarka z zlato medaljo na svetovnem prvenstvu. Pred tem je v Areju že osvojila srebro v kombinaciji.

Po prvi vožnji je bila v vodstvu Rebensburgova pred Vlhovo, Norvežanko Ragnhild Mowinckel in Shiffrinovo. Američanka je brez težav prevzela vodstvo pred Federico Brignone. Mowincklova je nato napadala, a v finišu izgubila čas, nato pa je na sceno stopila Vlhova. Slovakinja je ves čas kontrolirala vožnjo in na cilju premagala Shiffrinovo. Tudi Rebensburgova je bila dobra v zgornjem delu proge, v drugem pa vso prednost izgubila. 

Lansko svetovna prvakinja Tessa Worley je bila peta. Edina Slovenka v finalni vožnji je bila Meta Hrovat, ki se je tja uvrstila s 13. časom. 20-letnica ni našla pravega ritma, četrtkov veleslalom je končala na 22. mestu.

V petek je na programu moški veleslalom, smučarke pa zadnja tekma čaka v soboto, ko je napovedan slalom.