Mazejeva za zadnji nastop od SZS zahteva 90 tisoč evrov

Getty Images

Ko se je že zdelo, da bomo na mariborskem Pohorju priča pravljičnemu slovesu Tine Maze od belih strmin, se odnosi na relaciji med najboljšo slovensko smučarko vseh časov in krovno smučarsko zvezo znova zapletajo. Črnjanka za zadnji nastop menda zahteva 90 tisoč evrov.

Izjemno uspešno kariero Tine Maze so v veliki meri zaznamovali tudi nenehni spori z vodstvom Smučarske zveze Slovenije (SZS) in očitno ne bo nič drugače niti ob njenem zadnjem nastopu. Črnjanka sodeč po izjavi za javnost krovne zveze za nastop na zadnji tekmi na Pohorju v dresu reprezentance zahteva 90 tisoč evrov, v nasprotnem primeru naj bi na veleslalomu nastopila v svojih oblačilih, na katerih se bodo svetili logoti njenih osebnih pokroviteljev.

SZS več kot očitno na njene pogoje na pristaja in v primeru neizpolnjevanja nekaterih pogojev celo razmišlja, da Mazejeve sploh ne prijavi za tekmovanje. “V kolikor bi ustregli tovrstnim zahtevam, bi ogrozili finančno stabilnost panoge, predvsem pa prihajajočim generacijam poslali napačno sporočilo. Ko bo tekmovalka izpolnila navedene pogoje, bo prijavljena na to tekmovanje s strani SZS. V nasprotnem primeru je SZS na tekmovanje ne bo prijavila,” med drugim piše v sporočilu smučarske zveze, ki si ga v celoti lahko preberete spodaj.

Kdo ima prav in kdo narobe, je težko odločiti na prvo žogo, a v vsakem primeru se zdi, da bo imelo največ škode znova celotno slovensko smučanje, ki je v zadnjem času več kot očitno znova na pravi poti.

Sporočilo za javnost SZS:

“Izvršilni odbor Smučarske zveze Slovenije se je na dopisni seji seznanil s sklepi, ki so bili soglasno sprejeti v panogi za alpsko smučanje v zvezi z nastopom naše najboljše smučarke vseh časov Tine Maze na veleslalomu za Zlato Lisico. Sprejet je bil sklep, da IO SZS soglaša z usmeritvijo panoge, vezane na nastop športnikov in športnic za slovensko reprezentanco v alpskem smučanju. SZS je prejela poziv Tine Maze, v katerem obvešča vodstvo panoge za alpsko smučanje, da bo nastopila na tekmi FIS svetovnega pokala v veleslalomu za Zlato Lisico, ki bo 7. 1. 2017 v Mariboru. V reprezentančnem dresu bo nastopila, če bo vsak izmed zlatih sponzorjev prispeval določena finančna sredstva in bi na tak način pridobila 90.000 evrov. V nasprotnem primeru namerava nastopiti v svojih oblačilih in dresu na katerem so njeni sponzorji.”

“Odbor panoge se je s pozivom seznanil na svoji seji 12. decembra 2016 in soglasno sprejel naslednje sklepe: za namen sklenitve dogovora, da bo tekmovalka lahko nastopila za reprezentanco morajo biti izpolnjeni naslednji pogoji, ki veljajo za vse tekmovalke in tekmovalce, člane reprezentance, in sicer urejeno članstvo v matičnem klubu/društvu (Modra kartica sezona 2016/2017) ter status aktivne tekmovalke (FIS koda) – podpisana pogodba s SZS, v kateri so opredeljene medsebojne obveznosti in dolžnosti, kjer je tudi jasno opredeljeno, da tekmovalec lahko nastopa samo v dresu reprezentance z reprezentančnimi sponzorji.”

“Panoga za alpsko smučanje v tej sezoni pospešeno dela v smeri finančne sanacije in uspešno pridobiva nove sponzorje. Tako članom reprezentance, ki dosegajo kriterije, ni več potrebno plačevati samoprispevka. Izjemni rezultati tekmovalk in tekmovalcev v alpskem smučanju so dokaz, da gresta energija in delo v pravo smer. Uporaba drugih sponzorjev na tekmovalnem dresu bi pomenila neposredno kršitev obveznosti do sponzorjev in bi lahko resno ogrozila sodelovanje in posledično delovanje panoge. V kolikor bi ustregli tovrstnim zahtevam, bi ogrozili finančno stabilnost panoge, predvsem pa prihajajočim generacijam poslali napačno sporočilo. Ko bo tekmovalka izpolnila navedene pogoje, bo prijavljena na to tekmovanje s strani SZS. V nasprotnem primeru je SZS na tekmovanje ne bo prijavila.”