Downhilka Challenge 2020: Lahko smučate 12 ur?

Alpsko smučanje 10. Dec 201912:21 > 12:24
Getty Images

Mariborsko Pohorje bo med 16. in 18. januarjem 2020 prvič gostilo 12-urno smučarsko preizkušnjo, namenjeno tako rekreativnim kot profesionalnim športnikom. Smučarski spektakel za najbolj vzdržljive in odločne v Slovenijo prinaša povsem novo smučarsko izkušnjo, ki bo popestrila zimsko dogajanje.

Propiar

Ambasadorka 12-urnega izziva Downhilka je slovenska smučarska šampionka Ilka Štuhec.

Smučarji se bodo lahko med 16. in 18. januarjem pod sojem žarometov Mariborskega Pohorja preizkusili v povsem novi smučarski preizkušnji – 12-urnem izzivu Downhilka. Tako rekreativni kot tudi profesionalni smučarji in deskarji bodo v nočnem spektaklu preizkušali svoje zmožnosti in se potegovali za zmago in laskavi naziv najbolj vzdržljivega smučarja. Downhilka 12 h Challenge sledi vzoru nekdanje epske 24-urne preizkušnje v ameriškem Aspnu.

Organizatorji tekme – Smučarsko društvo i-ski in Smučarski klub ASK Branik, pod okriljem katerega poteka tudi Smučarska šola Ilke Štuhec, želijo poleg nove snežne preizkušnje vsem obiskovalcem zagotoviti veliko zabave in že v prvi izvedbi tekmovanja poskrbeti, da bodo udeleženci razmišljali o vnovični udeležbi v letu 2021. “Downhilka 12 h Challenge je nekaj posebnega in novega na slovenskem in lahko rečemo širšem evropskem prostoru. Združuje ljubezen do smučanja, tekmovalnost in drugače kot vse do zdaj izziva meje smučarjev in deskarjev. Verjamemo, da bomo vse vpletene prepričali k ponovni udeležbi v naslednjih izvedbah. Želimo, da Downhilka postane mednarodno prepoznavna, tradicionalna vzdržljivostna preizkušnja,” poudarja Dora Skorobrijin, vodja organizacije dogodka.

Dvakratna zaporedna svetovna prvakinja v smuku in dobitnica malega kristalnega globusa v kraljevi disciplini Ilki Štuhec je ambasadorka tekmovanja, katerega ime je skovanka njenega imena in angleškega izraza za smuk. “V Sloveniji nimamo smukaške proge, pa smo v zadnjih letih kljub temu kar uspešni v tej disciplini, zato smo se odločili, da v Sloveniji organiziramo Downhilko, ki vsaj po imenu spominja na kraljevo disciplino. 12 ur neprestanega smučanja je velik zalogaj in obenem novost, ki bo popestrila zimsko dogajanje v Sloveniji. Naš cilj so domači in tuji udeleženci,  s čimer bomo Slovenijo še bolj postavili na zemljevid zanimivih zimskih destinacij. Prepričana sem, da bo Downhilka tudi z dobrodelnostjo dodatno motivirala številne nadobudne smučarje k udeležbi in čim boljšemu rezultatu,” poudarja Štuhčeva, ki je svojo sezono v svetovnem pokalu začela s smukom v Lake Louisu.

Tekmovanje z dobrodelno noto

Tekmovalci bodo na Mariborskem Pohorju na vzdržljivostni preizkušnji skušali presmučati kar največ krogov, kar bo tudi glavni kriterij za dosego zmage. Tekmovalci bodo ves čas tekmovanja imeli ob prihodu v dolino na voljo okrepčilo in prostor za počitek, v kolikor ga bodopotrebovali.

Dobrodelna nota dogodka bo tudi “1 evro za 1 krog”, kar pomeni, da bo izbrani donator zagotovil toliko evrov, kolikor krogov bodo v finalnem dogodku presmučali tekmovalci. Tako zbrana sredstva bodo namenjena eni izmed organizacij v Mariboru.

Informacije o dogodku so dostopne tudi na družbenih omrežjih:

Facebook stran: Downhilka 12h Challenge

Instagram: dh12h_Challenge