Sporočilo iz Ilkine ekipe: Smo na pravi poti!

Getty Images

Ilka Štuhec je z 17., 20. in 21. mestom končala uvodni tekmovalni vikend nove sezone. Cilji so bili seveda višji, a v ekipi zatrjujejo, da ni razloga za nemir.

Petkov in sobotni smuk je krojilo vreme – prestavljeni start tako časovno kot pozicijsko je povzročal obilo preglavic organizatorjem, snežne nevihte so se vrstile večino tedna, ki so ga tekmovalke preživele v Lake Louisu. Tudi zmagovalne stopničke so doživele različne tekmovalke, kar obeta zelo izenačeno in zelo konkurenčno tekmovanje v letošnji sezoni.

Trener Stefan Abplanalp je občutke po uvodnem vikendu v Kanadi sklenil tako: »Vedeli smo, da bo težko, ko smo videli napoved razmer. Vidljivost je bila slaba, s svežim snegom je bilo zagotovo težko ravnati. Tudi izven idealne linije je bilo veliko novo zapadlega snega in to so težke razmere za prvo tekmo po poškodbi, česar smo se zavedali. Sprejeli smo izziv, na koncu Ilka žal ni našla najboljše forme in svojega najboljšega smučanja, kar je tudi na nek način razumljivo. Vrača se po poškodbah v dveh zaporednih sezonah in razumljivo se človek noče poškodovati takoj na prvi tekmi. To preudarnost pozdravljam, vse je OK.«

Nedeljski superveleslalom smo je ponudil boljše vremenske pogoje. »V superveleslalomu so bile razmere boljše. Ilka je zelo dobro smučala zgoraj in v spodnjem delu. Na sredini proge, v »followayu« je storila napako, ki je odnesla boljšo uvrstitev, ki je bila sicer dosegljiva. A pomembno je, da je znova vozila bolj napadalno, tekmovala je, skušala smučati »po robu«. To bomo vzeli s sabo v St. Moritz, te občutke,« poudarja Abplanalp.

Občutil se je manko snežne kilometrine
Štuhčeva je letos spremenila sicer ustaljeni načrt poletnih priprav. Obenem je zaradi sanacije poškodbe izpustila »spomladanski« del na snegu, kar se je poznalo v Kanadi, predvsem pri napadu proge. Kljub temu v ekipi verjemejo, da so na pravi poti. »Očitno nisem ravno najbolj zadovoljna s predstavami v Lake Louisu. A kar je bilo, je bilo. Napake se dogajajo. Vem, da sem na pravi poti, verjamem v delo ekipe in trdo bomo delali še naprej, da bo v prihodnje boljše in bom dosegla tisto, česar sem sposobna,« pravi dvakratna zaporedna smukaška svetovna prvakinja Ilka Štuhec.

Podobnega mnenja je z ozirom proti vikendu v St. Moritzu, kjer je Štuhčeva osvojila svoj prvi svetovni smukaški prestol, tudi trener Abplanalp: »Kot sem že omenil, še vedno nam manjka nekaj tekmovalnih kilometrov, priprave so bile zaradi poškodbe krajše. Ilka dobro smuča, a mora znova osvojiti napadalno tekmovalno smučanje, za to pa je potrebno še nekaj kilometrine in časa. Prepričan sem, da smo na pravi poti.«

Težave z vremenom napovedane tudi v St. Moritzu
Kot kaže bodo organizatorji in tekmovalci še naprej redno pogledovali proti nebu, saj je slabo vreme napovedano tudi za vikend v švicarskem St. Moritzu. Iz FIS-a so že sporočili, da lahko pride do menjave tekmovalnega sporeda v soboto in nedeljo. Odločitev naj bi sprejeli jutri.