Aerni navdušil Švicarje, Čater na koncu 13.

Getty Images

Luca Aerni in Mauro Caviezel sta s prvim in tretjim mestom na alpski kombinaciji na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu vnovič razveselila domače navijače, Marcel Hirscher je z drugim mestom vsaj delno upravičil visoka pričakovanja. Martin Čater je po odličnem smuku na koncu zasedel 13. mesto.

Pred prvim slovenskim nastopom smo videli 17 tekmovalcev, med katerimi je bil najhitrejši Avstrijec Romed Baumann s časom 1:39.25. Adrien Theaux iz Francije je na druge mestu zaostajal 0.12 sekunde, tretje mesto pa sta si delila Norvežan Kjetil Jansrud in Švicar Carlo Janka z 0.68 sekunde zaostanka. Klemen Kosi zaradi napake kmalu po startu, ki mu je vzela nekaj hitrosti, ni začel najbolje, a se je pogumno boril vse do konca. Predvsem se je izkazal v drugi polovici proge, kjer je v primerjavi z najhitrejšim izgubil le tri desetinke sekunde. Naslednji slovenski nastop se je po zaslugi Martina Čatra končal izjemno. Martin je bil izredno hiter v vseh odsekih proge, predvsem pa mu je uspel dober finiš, kar je pomenilo, da je prišel čez ciljno črto s takrat tretjim časom oziroma z 0.32 sekunde zaostanka za Baumannom.

Štefan Hadalin in Tilen Debelak sta na preizkušnji svetovnega prvenstva nastopila prvič, nastopa pa se jima nista izšla po željah. Nekoliko hitrejši je bil Debelak, ki je z zaostankom 3.81 sekunde prišel na 43. mesto, medtem ko je Hadalin za svoj nastop potreboval še 19 stotink več in se tako uvrstil tik za reprezentančnega kolega.

Boj za odličja se je nadaljeval ob 13.00, ko se je na progo spustil Luca Aerni domači predstavnik. Uspela mu je vrhunska vožnja, ki mu je prinesla skupni čas 2:26.33, le-tega pa ni mogel izboljšati niti Avstrijec Marcel Hirscher, ki je za mladim Švicarjem zaostal za stotinko sekunde. Klemen, ki je po prvem delu kombinacije zasedal 21. mesto, se je odrezal dobro in v cilj prišel s takrat sedmim časom.

Pred nastopom Čatra se je vodilnemu najbolj približal še en Švicar Mauro Caviezel in sicer samo na 0.06 sekunde zaostanka, kar je pomenilo tretje mesto. Martin je s svojim nastopom začel zelo napadalno. V vožnjo se mu je nato prikradlo nekaj napak, ki so ga stale dragocenih stotink, kljub temu pa je nadaljeval pogumno in v cilj prišel s takrat 11. časom, z 1.17 sekunde zaostanka za Aernijem.

Vse do konca je razvrstitev pri vrhu ostala nespremenjena, kar je pomenilo, da so se domači navijači veselili zlata in brona, Avstrijci pa so prišli do srebra. Martin je na svoji peti tekmi na svetovnih prvenstvih na koncu zasedel zelo dobro 13. mesto, Kosi je bil 22., Hadalin pa je navkljub že zelo slabim pogojem na progi smučal odlično. Postavil je namreč 14. čas slaloma in napredoval na 28. mesto. Debelak je žal odstopil v zgornjem delu proge.

S smukom sem res zelo zadovoljen, uspela mi je zelo dobra vožnja. Potem smo šli na slalom, si ogledali progo in naredili vizualizacijo. Na slalom sem se dobro pripravil, ta trema na startu je bila ravno pravšnja. Mislim, da sem tudi slalom dobro odpeljal glede na te pogoje, žal pa to ni zadoščalo za kak vrhunski rezultat. Na teh kombinacijah se dostikrat zgodi, da odloča slalom. Na smuku so bili pogoji fenomenalni, od prvega do zadnjega. Tu na slalomu pa je bila na žalost pozna ura, sonce pripeka in proga se načne. Naredijo se luknje in je zelo težko obdržati prednost, ki jo narediš na smuku, ki pa po navadi ni tako velika,” je po koncu tekme dejal Čater.