Andrea Massi znova na smučarskem radarju

Alpsko smučanje 13. Mar 202415:02 3 komentarji
Andrea Massi
Andrea Massi. Foto: Aleš Fevžer

Še pred zaključkom sezone svetovnega pokala v zakulisju poteka priprava novega slovenskega smučarskega organigrama. Da bi se utegnil vrniti v smučarski svet, pa ob tem priznava tudi Andrea Massi.

Potem ko je premagal zdravstvene težave in, kot pravi sam, na novo zaživel, Andrea Massi v osrčju njemu tako ljubih Dolomitov uživa v prostem smučanju po celem snegu. Klic gora pa ni edini, ki ga je bil deležen v drugi polovici zime. Zvrstilo se je več klicev, po katerih bi se lahko 56-letni Goričan potencialno znova vrnil v svet tekmovalnega alpskega smučanja. Vanj je bil najbolj izrazito vpet kot idejni oče in daljnovidni vodja ekipe Tine Maze, pozneje pa tudi kot strokovni sodelavec SZS in kluba Dvornik.

V zadnjem obdobju naj bi se nanj obrnili tako iz tabora slovenske reprezentantke Andreje Slokar, ki se je letos vrnila po enoletni odsotnosti zaradi poškodbe, kot tudi z vrha Smučarske zveze Slovenije. Massi nam je v telefonskem pogovoru potrdil neformalne pogovore z direktorjem krovne zveze Urošem Zupanom in ob tem poudaril, da so se odnosi otoplili predvsem po letošnji kranjskogorski Zlati lisici, še bolj konkreten pa je bil pogovor z družino Slokar.

In če je še pred tedni Massi z zanosom pripovedoval o novem življenju, razpetim med družino, športom, službenimi obveznostmi v italijanskem šolskem sistemu in fakultetnimi izzivi, pa se je zdaj znašel v precepu. ”Nimam končnega odgovora. Vse skupaj pa je povezano tudi z mojo obstoječo službo in pogoji morebitnega delovanja,” pravi nekdanji atlet, ki je bil, kot je pred dnevi poročal časnik Ekipa, tudi opazovalec na enem od treningov Andreje Slokar, pred katero je zdaj še finalni slalom sezone svetovnega pokala v Saalbachu.

Andreja Slokar
Andreja Slokar. Foto: Aleš Fevžer

V prvotni pobudi Ajdovkinega tabora so namreč prav v italijanskem strokovnjaku videli morebitno rešitev za fizične priprave. Znano pa je, da Massijev koncept dela ne predvideva popolne ločenosti na kondicijske treninge in delo na snegu, tako da bi ob morebitnem stisku rok utegnilo priti do globljega sodelovanja. “Pričakujem nadaljnje pogovore. Veliko je še odprtega,” končne odločitve o morebitnem sodelovanju ni želel napovedati Massi, ki se leta 2017 s tedanjim vodstvom alpskih disciplin ni razšel v prav prijateljskih odnosih. V tem obdobju je sicer v smučarski piramidi prišlo do velike prevetritve.

Strukturne spremembe se obetajo tudi pred novo sezono. Za ključnimi deležniki je namreč že kar nekaj sestankov, po zadnjem pa je jasno, da bo vodja panoge Miha Verdnik do 21. marca zbral poročila za iztekajočo se sezono in načrt dela za prihodnje obdobje. Takrat naj bi se pred strokovnim svetom in alpskim odborom že lahko znašla imela trenerjev in tekmovalcev. Eno od vodil naj bilo oblikovanje mladinske reprezentance, kar zagovarja tudi novi predsednik alpskega zbora Janez Bijol. Dodaten izziv pa predstavlja tudi polnjenje proračunske malhe, iz katere je po odpovedi pokala Vitranc odpadel želeni prihodek v višini dobrih 200 tisoč evrov.

O morebitni vrnitvi v smučarski svet smo se z Massijem decembra pogovarjali tudi v odmevnem intervjuju. “Kar sem tvegal za Tino, ne bi tvegal za nikogar. Nikoli in za noben denar. Imam zaposlitev pri italijanskem šolskem ministrstvu. Smučanje? Težko izvedljivo. Lahko bi bil svetovalec, kot sem bil v krajšem obdobju pri SZS. Za kaj več pa … Imam petletno hčerko in sem brez staršev, Tinini pa so oddaljeni več kot 200 kilometrov. Za 300 dni v letu nisem pripravljen pustiti otroka samega. Imam druge prioritete. Nisem pa dokončno zaprl te knjige,” je dejal takrat.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje