Josip Iličić spet v reprezentanci? Svoje je povedal Matjaž Kek

Nogomet 13. Mar 202412:23 7 komentarjev
Matjaž Kek. FOTO: Aleš Fevžer

Se bo Josip Iličić vrnil v slovensko nogometno reprezentanco? O pereči temi je danes spregovoril tudi selektor Matjaž Kek.

“Sem se kar bal, da me tega ne boste vprašali,” je na današnji novinarski konferenci Nogometne zveze o morebitni vrnitvi Josipa Iličića sprva povedal Matjaž Kek.

“Zelo sem vesel, da se vrača in je na igrišču videti vedno bolje. Reprezentanci je dal veliko. Reprezentanca je največ, kar se lahko igralcu zgodi. Jasno je, da majhnost Slovenije in naše baze ne dovoljuje, da bi se komurkoli odrekli. Ostajam pri tem, da se to ne bo zgodilo. Jasno pa je, da ne moreš imeti 12 napadalcev in dva branilca. Sigurno me veseli, da po vseh težavah, ki jih je imel, iz tekme v tekmo igral boljše. Ni pa tu nobenih posebnih sporočil, nič posebnega. Generalno računam na vse, ki imajo možnost za igranje v reprezentanci, od prvega do zadnjega,” je nadaljeval selektor in reprezentančno usodo enega najboljših v zgodovini slovenskega nogometa pustil viseti v zraku.

Josip Iličić na tekmi proti Angliji v Ljubljani junija 2015. FOTO: Profimedia.

Nazadnje je za Slovenijo zaigral pred dvema letoma in pol

Spomnimo, Iličić je ta teden sploh prvič javno izrazil upanje, da bi se po več kot dveh letih vrnil v reprezentanco, v kateri je nazadnje zaigral novembra leta 2021.

Potem je zaradi psihičnih težav začasno prekinil kariero in jo nadaljeval v dresu Maribora, v katerem v tej sezoni igra vse bolje.

Selektor Slovenije je na Brdu pri Kranju razkril seznam nogometašev, na katere bo računal na marčevski prijateljski tekmi proti Portugalski in Malti.

Pričakovano na njem ni bilo 36-letnega Iličića, morda pa se to spremeni junija, ko se bodo Slovenci tik pred odhodom na evropsko prvenstvo v prijateljskih tekmah pomerili še proti Armeniji in Bolgariji.

Prva tekma na Euru v Nemčiji v skupini C, v kateri bosta še Anglija in Srbija, 16. junija čaka v Stuttgartu, kjer se bo pomerila z Dansko.

V treh ciklih pred tem najboljši reprezentant

Pred tem je bil najboljši slovenski reprezentant v kar treh kvalifikacijskih ciklih v nizu. V kvalifikacijah za svetovni prvenstvi 2018 in 2022 ter evropsko prvenstvo 2020 je v 29 tekmah zbral 11 golov in 10 asistenc. Daleč največ med vsemi nogometaši, ki so v tem času igrali za Slovenijo.

Za njo je do zdaj odigral 80 tekem in dosegel 16 golov. V reprezentanci je prav pod vodstvom Keka debitiral v prvem nastopu Slovenije po svetovnem prvenstvu 2010, na prijateljski tekmi proti Avstraliji avgusta 2010 v Ljubljani ob otvoritvi Stožic.

V Maribor je prišel januarja lani. FOTO: Jure Banfi

V Mariboru je vse boljši

Iličić je za Maribor v tej sezoni odigral 25 tekem v vseh tekmovanjih. Dosegel je šest golov in zbral šest asistenc v manj kot polovici igralnega časa, ki je bil v tej sezoni na voljo.

Precej drugače je v letošnjem letu. V drugem delu sezone je na šestih tekmah (pet v prvenstvu in ena v pokalu) zbral 343 od 540 možnih minut igre. Na štirih tekmah je v začetni enajsterici, na dveh od prve do zadnje minute. Dvakrat je zadel in bil dvakrat asistent.

V letu 2024 je med najboljšimi igralci v ligi. Po nekaterih parametrih celo najboljši.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje