Bosanska senzacija s slovenskim pridihom

Alpsko smučanje 17. Feb 202412:08 2 komentarja
Elvedina Muzaferija FOTO: Guliverimage

Bosanska specialistka za hitri disciplini Elvedina Muzaferija je z nedavno zmago na tekmi evropskega pokala in četrtim mestom na današnjem smuku svetovnega pokala v Crans Montani postala svojevrsten smučarki hit. Zanjo skrbi Aleš Brezavšček.

Medtem ko Ilka Štuhec v tej sezoni še ni uspela povezati želene smukaške predstave, pa v življenjski formi uživa njena devet let mlajša tekmica iz BiH Elvedina Muzaferija. Olimpijka iz Visokega je pred dnevi v močni konkurenci dobila smuk evropskega pokala v Cran Montani. Svoje bivanje v švicarskem smučarskem središču pa je podaljšala tudi v ta teden. Po petkovem 18. mestu se je danes senzacionalno zavihtela na četrto mesto. Prehitele so jo le Italijanki Marta Bassino in Federica Brignone ter vodilna smučarka skupnega seštevka svetovnega pokala Lara Gut-Behrami, za katero se ob težavah Mikaele Shiffrin, ki bi se lahko vrnila šele 9. marca v Aareju, odpira prava avtocesta do velikega kristalnega globusa.

In če za Ilko Štuhec v novi sezoni skrbi hrvaški trener Natko Zrnčić-Dim, pa vse niti v karieri Elvedine Muzaferije, sicer prve bosanske alpske smučarske s točkami svetovnega pokala ter udeleženke zimskih olimpijskih iger 2018 in 2022 ter svetovnih prvenstev 2017, 2021 in 2023, drži Slovenec Aleš Brezavšček. ”Trener, serviser, šofer, kuhar,” o svoji aktualni zaposlitvi pripoveduje Brezavšček, ki sicer zdaj že daljnega 29. 12. 1997 v Bormiu postal prvi Slovenec s smukaškimi točkami svetovnega pokala. Zdaj piše drugačno zgodovino.

Slovensko znanje v BiH. Foto: osebni arhiv

Kot trener se je preizkušal v Ukrajini, Belorusiji in na Hrvaškem, nato pa doma, in sicer tako na reprezentančni kot tudi klubski ravni. “Sledilo je obdobje, kot sem se moral malce umakniti. Sprva zaradi družine, nato pa sem uredil hišo in se končno odločil za operaciji hrbta. Predolgo sem odlašal. Kar 20 let. Pod črto, bil sem na ‘servisu’ in postavil streho. No, nato sem bil pripravljen na vrnitev,” pravi 51-letni Mojstrančan.

“Naš smučarski svet je dokaj majhen. Včasih pač le preoblečeš bundo. Zdaj imam bosansko. Elvedina je ambiciozna in delavno naravnana smučarka. Ni ena tistih, ki le govorijo, temveč tudi marsikaj postori. Sama je prilezla na visoko raven, zdaj je pripravljena na korak naprej. Ocenila je, da v želji po tem potrebuje trenerja, ki bo delal za njo. Manjkajo ji tudi kilometri. To je razlog, da sem tukaj,” je povedal o začetkih sodelovanja z Muzaferija. Plačo mu zagotavlja bosanska smučarska zveza. Za vse ostale stroške mora poskrbeti smučarka s pomočjo pokroviteljev in družine. Z uspehi bo zagotovo lažje.

Spomin na tekmovalne čase: Aleš Brezavšček je bil dolgo član slovenske ekipe za hitri disciplini. Foto: Profimedia

Delo z Elvedino Muzaferijo je, kot pravi, dolgoročno naravnano. Zato se je v prvi fazi sodelovanja lotil osnov, tudi postavitve na smučeh in tehnike. Zaradi tega se poleti nista podala na južno poloblo, temveč sta celotno trenažno obdobje opravila na evropskih ledenikih. Težava pa je nastopila jeseni, ko so bili pogoji v Evropi izjemno slabi. Rešitev sta našla v Koloradu, kjer sta se na treningih priključila Avstrijkam, Američankam in Nemkam. “Smo tako majhna ekipa, da se preprosto moramo priključevati večjim reprezentancam. Na srečo dobro poznam kar nekaj trenerjev in lahko odprem kakšna vrata,” pravi slovenski trener na bosanski misiji. Vanjo je kot fizioterapevtsko pomoč vključil Petro Baumkircher, hčerko Nežke Poljanšek.

Sadovi dela so že vidni. 4. 14., 18. mesto v svetovnem pokalu in uspehi v evropskem pokalu. A pot je, kot poudarjata, še dolga.

Slovenski rekorder

Aleš Brezavšček je tudi slovenski rekorder v hitrostnem smučanju. Ob koncu tekmovalne kariere se je namreč resno lotil tudi te panoge. Sprva v Planici, nato tudi bolj profesionalno. Sprva je želel prebiti čarobno mejo 200 kilometrov na uro. Letvico je nato še dvignil. Osebni in državni rekord znaša 240 kilometrov na uro. Lastnik svetovnega rekorda je sicer Francoz Simon Billy, ki je letos v Varsu drvel s hitrostjo 255,6 kilometra na uro.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje