Ilka Štuhec vendarle dočakala zeleno luč

Alpsko smučanje 16. Nov 202312:08 1 komentar
Ilka Štuhec. Foto. jure Banfi

Vremenske razmere so organizatorjem smukaškega odprtja sezone v Zermattu vendarle omogočile izvedbo uradnega treninga. Ilka Štuhec je bila ob zeleni luči na povsem novi progi še zadržana.

Potem ko je veter odpihnil izvedbo sredinega prvega uradnega treninga v Zermattu (že pred tem je bil odpovedan celoten moški program), je ženska smukaška druščina danes pod mogočnim Matterhornom le dočakala zeleno luč. Ob prvem srečanju s povsem novo 2910 metrov dolgo progo je bila najhitrejša Avstrijka Christina Ager. Drugi čas treninga, na katerem so smukačice tipale teren in mnoge izpustile kakšna vrtca, je postavila njena rojakinja Emily Schöpf, tretja pa je bila Kira Weilde.

Med smučarkami, ki so bile ob spoznavanju terena zadržane, je bila tudi Ilka Štuhec. Na nobenem od sektorjev ni bila med najhitrejšimi. Na koncu je za Avstrijko zaostala tri sekunde in enajst stotink. To je bil šele 35. čas treninga. ”Tole, več kot očitno, ni bila moja najboljša vožnja. Morala bi napadati, že od začetka, s čimer bi posledično čez ravnino nesla več hitrosti. Tako pa sem bolj ‘hodila’. Smuk ni težek, kar pa ga dela težjega, saj je treba vse izpeljati perfektno. Nekaj težav smo imele z vidljivostjo. A to je prvi trening. Preživela sem. Imam prostor za napredek. Upam le, da bo vreme sodelovalo,” je nastop na treningu komentirala Ilka.

Za smukaško odprtje je sicer prijavljenih 66 smučark iz 17 držav. Med njimi ni glavnih tekmic za veliki kristalni globus – Mikaele Shiffrin in Petre Vlhove.

Tudi proga za ženski smuk nosi ime Gran Becca, a je nekoliko krajša od moške preizkušnje. Štartna hišica je namreč nameščena na nadmorsko višino 3.485 metrov, le nekaj metrov nad švicarsko-italijansko mejo. Večji del trase tako poteka po italijanskem pobočju s ciljem na nadmorski višini 2.840, pri predelu Cime Bianche nad Cervinio.

Moška karavana torej ni dočakala zgodovinskega smuka, prvega v dveh državah. Več možnosti imajo ženske. Z uradnim treningom je bil izpolnjen osnovni kriterij. Vse pa bo odvisno od vremena. Za konec tedna je namreč vnovič predvideno poslabšanje, tudi s sneženjem in močnim vetrom.

Dobrih šestnajst let po krstu v svetovnem pokalu se sicer Ilka podaja v deveto sezono po oblikovanju samostojne ekipe. Ta je vnovič nekoliko prevetrena. Desna roka vodje Darje Črnko je po novem nekdanji hrvaški reprezentant Natko Zrnčić-Dim, ki je štab okrepil po priporočilu Andreja Jermana. Nekdanji dvakratni svetovni smukaški prvakinji pa ob strani stojita še serviser Roland Schneeberger in kineziologinja Tina Kobale.

Obenem 33-letna Mariborčanka, ki je bila tokrat na štartni listi za Federico Brignone druga najstarejša, vstopa v zimo po lanskoletnem tekmovalnem preporodu. Ob vrnitvi med elito je namreč osvojila srebrno odličje v smukaškem seštevku svetovnega pokala. Zaostala je le za Sofio Goggio. Obenem je na novih smučeh (Kästle) obogatila tekmovalni opus, ki zdaj ob dveh globusih in zlatih kolajna na SP vključuje 11 zmag in kar 21 uvrstitev med najboljše tri v svetovnem pokalu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje