Ivica Kostelić se je lotil novega izjemnega podviga

Alpsko smučanje 8. Nov 202111:12 > 11:17 2 komentarja
Ivica Kostelić
Ivica Kostelić

Najuspešnejšemu hrvaškemu alpskemu smučarju Ivici Kosteliću tudi po slovesu od belih strmin izzivov ne zmanjka. Dobitnik velikega kristalnega globusa iz leta 2011 se je kot udeleženec znamenite jadralne regate Transat Jacques Vabre podal na pot čez Atlantik.

Ivica Kostelić, ki je smuči postavil v kot pred štirimi leti in pol, se smučanju še vedno ni povsem odrekel, saj hrvaški reprezentanci pomaga v vlogi svetovalca. Kljub temu ima sedaj na voljo čas tudi za druge podvige. Letos si je tako nov izziv našel na jadrnici, saj se je udeležil že petnajste izvedbe znamenite jadralne regate Transat Jacques Vabre, ki se je začela včeraj.

Govora je o eni najpomembnejših in tudi najzahtevnejših vsakoletnih jadralnih regat na svetu, ki je bila prvič organizirana leta 1993, zamislil pa si jo je podjetje za proizvodnjo kave.

Letos jadralce pot vodi od Le Harva do Martiniquea, pa nazaj do Normandije skozi nemirne vode Atlantskega oceana. Na njej sodeluje 60 posadk v štirih različnih razredih. Kostelić bo nastopil v tandemu s Francozom Antoinom Callistejem v razredu 40, z njim pa bo plul okoli otoka Sal v arhipelagu Cap Vert, nakar jih bo pot vodila do južnega dela Martiniquea in naposled do Forte d’Frace.

Vselej obstaja možnost zapleta

“Na podvig sem se pripravljal zadnja tri, štiri leta. Z jadrnicami razreda 40 jadram od leta 2016, od leta 2018 pa z njimi tudi tekmujem,” je pred startom zatrdil nekdanji izvrstni smučar, ki se bo v zgodovino zapisal kot prvi hrvaški udeleženec na slovitem Transatu.

Ivica Kostelić
Ivica Kostelić

“Ocean je največja sila na našem planetu, zato vselej obstaja možnost zapleta. Rečem lahko le, da vremenska prognoza na naši poti ne kaže nikakršne depresije. To je ohrabrujoče, saj največje težave nastanejo s prihodom ciklonov,” je za Sportklub dejal Kostelić.

“Ne morem reči, da se bojim, mislim, da sva dobro pripravljena in tudi jadrnica je pripravljena na vse, kar naju bo pričakalo na morju. Sva uigran dvojec, veliko sva trenirala in se pripravljala v vseh možnih pogojih,” je povedal hrvaški smučarski as, ki si je za cilj postavil uvrstitev v najboljšo dvajseterico.

Kostelić sicer velja za pravega avanturista, saj je med drugim leta 2017 z vzdržljivostnim slovenskim športnikom Miho Podgornikom v vsega 18 dneh uspešno prečkal tudi Grenlandijo.