Skrite slovenske smukaške stopničke

Alpsko smučanje 18. Dec 202117:20 0 komentarjev
Niels Hintermann; foto: SergioxBisi via Guliver

Slovenska smukaška sobota je bila še precej boljša, kot se zdi na prvi pogled. Res pa je, da je ob dobrih nastopih Ilke Štuhec in Boštjana Klineta za ''slovenski'' rezultat dneva poskrbel – Švicar. Ali veste kdo je Niels Hintermann?

Ko je zdaj že kar precej oddaljenega 13. januarja 2017 Niels Hintermann slavil presenetljivo kombinacijsko zmago v Wengnu, ni skrival, da je bil srečnik v pravi vremenski loteriji. Rezultati takrat niso bili realni, saj jih je narekovala štartna lista, a so bili vendarle regularni. V nadaljevanju karieri je imel nato nemalo težav. Tudi zdravstvenih. A kdor čaka, dočaka.

In tako je 26-letni švicarski reprezentant danes v svojem šestdesetem nastopu na tekmah svetovnega pokala dočakal tudi prvo uvrstitev na smukaški oder za zmagovalce. Tokrat brez sence dvoma in brez kazanja s prstom na vreme. Na sloviti progi Saslong, ki je nekoč osrečila tudi že Roka Perka, sta Hintermanna prehitela le presrečni ameriški zmagovalec Bryce Bennett in Avstrijec Otmat Striedinger.

Kranjskogorske korenine

Ko je Hintermann stal na odru za zmagovalce, se je ob ameriški in avstrijski zastavi sicer dvignila tudi švicarska. Malce manj znano pa je dejstvo, da ima švicarski junak dneva v svoji potovalki tudi slovenski poti list. Rojen je sicer v Bülachu. Tudi odraščal je v Švici. Vseeno pa je bil že v otroštvu pogosto v Sloveniji. Tam je tudi prvič stopil na smuči. Še več, bil je celo član kranjskogorskega smučarskega kluba. Enako velja za brata Svena. Vse to zaradi slovenske mame Sonje Hladnik in njene družine, ki izvira prav iz Kranjske Gore.

Niels Hintermann
Foto: AP Photo/Alessandro Trovati via Guliver

Roko na srce, Hintermann prav poglobljenega odnosa s Slovenijo nima več. Tudi slovenščina mu je povsem tuja. Le s slovenskimi tekmeci se kdaj pošali na račun svoje krvi in občasno obišče sorodnike na Gorenjskem. Zato tudi dvomov o tem, za katero reprezentanco bo nastopal, nikoli ni bilo. Jasno je tudi, da mu je švicarski sistem nudil boljše in finančno ugodnejše delovne pogoje.

Vedno Švica

Današnje Hintermannove stopničke niso popolno presenečenje. Hiter je bil že na uradnih treningih, nase pa je opozoril s sedmim mestom v Beaver Creeku. Tudi predlani in lani se je nekajkrat izkazal s hitrimi nastopi v obeh hitrih disciplinah. Tako je bil leta 2020, le malo pred izbruhom koronakrize, peti v Saalbachu, predlani šesti na klasiki v Bormiu, skupno pa je zbral osem uvrstitev med najboljših deset.

“Brez besed sem. To je bila zahtevna preizkušnja, tako po psihološki kot fizični plati. A vedel sem, kako se lotiti najbolj zahtevnih delov. Veliko sem se ukvarjal z analizo in predvidevanji. Nato pa sem le užival in, z izjemo nekaj odsekov, dobro udejanjil svoj načrt,” je ob svojem najboljšem smukaškem rezultatu dejal slovenski Švicar, ki zdaj zaseda šesto mesto v smukaški razvrstitvi svetovnega pokala.

Boštjan Kline; foto: Sergei Belski-USA TODAY Sports via Guliver

Žarki upanja

A tudi če se ne bi oklepali Hintermannovih slovenskih korenin, lahko smukaško soboto označimo za izjemno uspešno. Ilka Štuhec se je namreč ob zmagi Sofie Goggie s petim mestom v Val d’Iseru vrnila med najboljše. Točko je tam osvojila še Maruša Ferk, ki zdaj nastopa tudi s priimkom Saioni. V Val Gardeni pa sta za dobro voljo poskrbela Martin Čater (22.) in predvsem Boštjan Kline (11.).

“Seveda sem zadovoljna z današnjim rezultatom. Vožnja je bila OK. Jasno, dalo bi se odpeljati še boljše in hitreje. Toda, gledano v celoti, moram biti zadovoljna,” je iz Francije sporočila Ilka, Kline pa je s širokim dolomitskim nasmehom dejal: “Popolnosti ni. Toda na glavnih delih mi je smučanje dobro uspelo. Čutil sem željo in sproščenost, tako da sem lahko stopnjeval svoje smučanje.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!