Poslovil se je avstrijski smučarski velikan

Alpsko smučanje 28. Apr 202421:25 0 komentarjev
Karl Charly Kahr (desno), v njegovi družbi pa smučarska velikana Toni Sailer in Fran Klammer. Foto: Guliver Images

V 92. letu starosti je umrl znameniti avstrijski smučarski trener Karl "Charly" Kahr, ki je zaznamoval mnoge kariere, senco nanj pa so pred leti vrgli namigi o povezanosti s spolnimi škandali.

Iz Schladminga prihaja vest o smrti 91-letnega Karla Kahra, enega od velikanov avstrijskega alpskega smučanja, pa čeprav kot aktivni tekmovalec ni posegal po izstopajočih rezultatih. Leta 1957 je prestopil v trenerske vrste in tam pustil neizbrisen pečat.

Sprva je deloval na regijski ravni, nato v mladinski konkurenci, leta 1967 pa je prevzel vodenje avstrijske ženske reprezentance. V različnih vlogah je nato na najvišji ravni služboval vse do poznih 80. let prejšnjega stoletja. Pripomogel je k razvoju avstrijskega smuka, njegovi najbolj znani varovanci pa so bili Olga Pall, Annemarie Moser-Pröll, Franz Klammer, Leonard Stock, Josef Walcher, Harti Weirather

S svojimi tekmovalci se je v 17-letnem delovanju veselil trinajstih kolajn na velikih tekmovanjih. S smučanje je postal povezan tudi po upokojitvi, ob tem pa si je denar služil še s turizmom. Bil je tudi reden gost slalomskih spektaklov v domačem Schladingu.

Karl “Charly” Kahr (1932-2024). Foto: Guliver Images

Veljal je za trenersko legendo. Je pa senco na njegovo kariero pred leti vrgel članek v časniku Süddeutsche Zeitung. Ta je zgodbo gradil na pričevanju več žensk, ki so Kahra obtožile spolnega nadlegovanja. Trener ni bil nikoli obsojen. Se je pa njegovo ime v povezavi s spolnimi škandali v medijih pojavilo še enkrat, in sicer v povezavi s Tonijem Sailerjem. Tednik Spiegel je namreč objavil pričevanje nekdanje smučarke, ki ga je obtožila posilstva, Charly Kahr naj bi tedaj vedel za škandal, a ga je pometel pod preprogo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!