Zakulisje Hirscherjeve odmevne vrnitve

Marcel Hirscher v zadnjih letih ni miroval. Foto: Sebastian Höllwart / Red Bull Content Pool

"Zakaj? Ker v tem uživam," je tekmovalno vrnitev v sredo tudi uradno potrdil avstrijski smučarski zvezdnik Marcel Hirscher. A motivi so kajpak širši, kot tudi razlogi za selitev v nizozemsko reprezentanco.

Marca 2019 je imel Marcel Hirscher že krepko pred sklepnim dejanjem sezone zadostno točkovno zalogo prednosti za veliki kristalni globus. Že osmega po vrsti, kar je seveda daleč največ v zgodovini svetovnega pokala. Za primerjavo, Marc Girardelli kot drugi na večni lestvici (5) in junak zadnjih sezon (3) Marco Odermatt sta jih toliko zbrala skupaj. Sezono je vendarle moral izpeljati do konca. Deloval je utrujeno, naveličano, nemotivirano. Kot robot, ki mora izpeljati nastavljeni program, čeprav brez prave čustvene iskre. Prav zaradi tega naznanitev upokojitve pol leta pozneje ni bila presenetljiva, čeprav je Avstrijec štel le 30 pomladi. Precej bolj presenetljiva je bila sredina napoved senzacionalne vrnitve. A ta še zdaleč ni bila nagonska, hipna in brez predhodno postavljenih smernic.

Foto: Guliverimages

Skrbno načrtovana vrnitev

”Rad bi znova užival. Želim izkoristiti tekmovalno priložnost,” je v sredo v uradni izjavi dejal Marcel Hirscher, potem ko je sprva novico objavil švicarski časnik Bild, nato pa so jo ob avstrijskem povzemanju oplemenitili in potrjevali številni sogovorniki. Nazadnje tudi osrednji protagonist. Ta na idejo kajpak ni prišel ta teden, temveč je vrnitev načrtoval in jo dolgo obvaroval pred javnim vpogledom. Ne nazadnje je prav gotovo pravočasno tudi že sprožil postopek za vključitev v bazo protidopinške agencije. To je moral storiti pol leta pred prvo tekmo. In če se želi avgusta na tekmah nižje ravni lotiti izboljševanja FIS točk, je moral krovno zvezo o svoji nameri obvestiti že februarja.

Kako do nove reprezentance?

V vodstvu avstrijske smučarske zveze so v sredo poudarjali, da bi ga z veseljem znova pozdravili v reprezentanci, a so ugodili njegovi želji po zamenjavi smučarskega državljanstva. Do nizozemskega je – brez dvoletnega moratorija – upravičen, ker gre za domovino njegove mame. Zadnjo besedo bo imela seveda Mednarodna smučarska zveza, a ker bo Hirscher vlogo obogatil s potnim listom in avstrijskim soglasjem, ne gre dvomiti o tem, da bodo pri FIS prižgali zeleno luč. Večkratni olimpijski in svetovni prvak bi torej lahko že v začetku maja v svoji smučarski kartoteki dodal nizozemsko zastavico. Dotlej bo prav gotovo opravil že kar nekaj kilometrov na snegu. No, tudi v zadnjih letih ni miroval. Fizično je v zavidljivem stanju, smučarsko pa je bil zaradi testiranja opreme tudi stalno aktiven.

Tekmoval bo v obeh tehničnih disciplinah, s katerima je ostajal v stiku tudi kot smučarski upokojenec. Foto: Sebastian Höllwart /Red Bull Content Pool

Zakaj Nizozemska?

”Prihodnost v avstrijski reprezentanci pripada mladim,” je v sredo pojasnil 35-letni solnograški šampion. A to je prav gotovo le eden od razlogov, verjetno kar manjšinski. Čeprav je imel pri naših severnih sosedih Hirscher resda poseben status, pa je bil na papirju vendarle – avstrijski reprezentant. Kot takšen je bil podrejen uradnim pravilom panožne zveze, tudi na ravni oglaševanja in uporabe opreme. V nizozemski reprezentanci bo seveda zlahka prišel do več oglasnega prostora za lastne pokrovitelje, lahko bo uporabljal želeno opremo, obenem si bo okrog sebe brez težav zgradil spremljevalno ekipo, predvsem pa ob potegovanju za startna mesta ne bo imel konkurence. Pod črto, dobil bo vse, kar bo želel. Brez kompromisov.

Motivi?

Rad bi tekmoval, rad bi promoviral alpsko smučanje na Nizozemskem, rad bi nadoknadil izpuščeno v zadnjih petih letih … Vse to so argumenti, ki jih je zmagovalec 67 tekem navajal ob potrditvi vnovične smučarske aktivacije. Toda … V ozadju se kajpak skrivajo tudi komercialni in finančni motivi. Tekmovalna vrnitev bo med drugim svojevrsten pospešek za blagovno znamko Van Deer. V slednjo je Hirscher v zadnjih letih vložil ogromno energije in financ. Zdaj bo tudi obraz blagovne znamke. Hkrati pa bo medijski prostor veliko lažje ponudil tudi drugim partnerjem in oglaševalcem.

Marcel Hirscher je bil predlani v Kitzbühlu predtekmovalec. Foto: GEPA pictures/Harald Steiner via Guliver

Rdeči bik

Prav na dan Hirscherjeve vrnitve so pri Red Bullu objavili posnetek spektakularnega poleta, pod katerega se je na edinstveni in neuradni letalnici na Islandiji podpisal Rjoju Kobajaši. To je bil nov dokaz, koliko denarja v promocijo skozi šport vlaga energijski gigant. Ta je tudi dolgoletni Hirscherjev partner. Podpira ga tudi v novem projektu. Kot tudi Lucasa Braathna, ki je prav tako odmrznil smučarsko upokojitev. Rdeči biki na ta način v okvirih okostenelih FIS pravil gradijo svojevrstno tekmovalno ekipo. Vrnitvi omenjenih upokojencev pa sta deloma pojasnili in osmislili tudi zimsko ustoličenje priznanega trenerja Patricka Rimla za vodjo alpskega programa pri Red Bullu.

Marcel Hirscher se je podpisal pod izjemno kariero, v kateri je slavil 67 zmag na tekmah svetovnega pokala, prejel osem velikih in ducat malih globusov, v domači vitrini ima tudi 14 kolajn z velikih tekmovanj, med katerimi sta dve zlati olimpijski in kar sedem zlatih s svetovnih prvenstev. Njegov tekmovalni repertoar je vključeval slalom, veleslalom, superveleslalom in kombinacijo. Razvil je unikaten slog smučanja, ki so ga odlikovali odlično delo nog, izjemni nagibi, vrhunska odzivnost in izkoriščanje fizične moči. Upokojil se je leta 2019. Zdaj se vrača. Tudi za ceno tega, da ob novem slovesu ne bo odhajal kot nepremagljivi šampion. Ne glede na to, kaj bo dosegel v drugi smučarski karieri, bo zanesljivo dodobra popestril beli cirkus in nekaj malega zagotovo zaslužil,  statusa enega največjih vseh časov pa ne bo mogel ogroziti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje