V Chamonixu se piše zgodovina: Švicar s 30. mesta na vrh

Alpsko smučanje 4. Feb 202413:30 0 komentarjev
Daniel Yule. Foto: Guliverimages

Nedelja je bila ob spremenjenem programu in odpovedi tekem v hitrih disciplinah dan za slalomski spopad v francoskem Chamonixu. Pomladanske razmere so poskrbele za zgodovinsko tekmo, Daniel Yule je namreč s 30. mesta po prvi vožnji skočil povsem na vrh.

Na sedmem moškem slalomu sezone alpskih smučarjev smo pričakovali nov odgovor, ali lahko kdo ogrozi končno slavje Manuela Fellerja, ki je imel pred tekmo več kot 100 točk prednosti pred zasledovalci v skupnem seštevku discipline. A dobili smo nekaj povsem drugega.

Fellerjev prvi izzivalec je bil na papirju zmagovalec zadnjih dveh avstrijskih klasik v Schladmingu in Kitzbuehlu Linus Strasser, ki pa je z dvema slabima vožnjama ostal daleč od najvišjih mest. Svoje načrte je imela tudi močna norveška ekipa, na čelu s Timonom Hauganom, Atlejem Lijem McGrathom in Henrikom Kristoferssnom, a so tudi Norvežani pogoreli.

Po prvi vožnji je svoje delo najbolje opravil domačin Clement Noel, ki je imel pred Fellerjem 40 stotink prednosti.

Clement Noel je vodil po prvi vožnji. Foto: Profimedia

Zgodovinsko: iz 30. mesta na vrh

Pomladanske razmere v finalni vožnji pa so popolnoma premešale karte. Kot prvi se je v drugo na progo podal Švicar Daniel Yule, ki je komajda prismučal v finale, nato pa izkoristil idealno pripravljeno progo in ugnal vso konkurenco! To se je zgodilo sploh prvič v zgodovini slalomov za svetovni pokal, še nikoli prej ni nihče iz 30. mesta skočil do zmage. Napaka na prvi progi, po kateri se je prvokategornik za las uvrstil v drugo vožnjo, se je izkazala kot sijajen taktičen manever.

Kot zadnjega je Yule strl tudi Noela, ki je zapravil skoraj dve sekundi prednosti in končal na tretjem mestu. Švicarsko zmagoslavje je namreč z drugim mestom dopolnil Loic Meillard. Kljub četrtemu mestu je Manuel Feller še povečal prednost pred konkurenco v slalomskem seštevku.

Pričakovana ničla Slovenije

Po zaključku kariere Štefana Hadalina je slovenska zasedba v slalomu močno okrnjena. Na startu današnje tekme je bil tako zgolj Tijan Marovt, ki je triindvajsetič nastopil v svetovnem pokalu. Točk še ni osvojil in tako ostaja tudi po današnji tekmi, ko je zgrešil vratca in odstopil.

Rezultati tekme 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!