Šok za Avstrijo: boleč konec za junaka smučarske sezone

Alpsko smučanje 28. Dec 202312:59 2 komentarja
Marco Schwarz. Foto: (AP Photo/Marco Trovati via Guliver

Še do danes vodilni smučar skupnega seštevka svetovnega pokala Marco Schwarz je grdo padel na smukaški preizkušnji v Bormiu. Progo Stelvio je zapustil v reševalnem helikopterju.

Pred dnevi so se avstrijski mediji razpisali o tem, kako je Marcu Schwarzu ob zgoščenem urniku na pomoč priskočil skakalni šampion Thomas Morgenstern. Rojaka je kot pilot s helikopterjem prepeljal na prizorišče naslednje tekme svetovnega pokala. Trenutno najboljši avstrijski alpski smučar si ob tem tudi v najhujši nočni mori ni mogel predstavljati, da ga naslednji polet čaka kaj kmalu. A tokrat je šlo za reševalni helikopter.

Po sedmem času na drugem treningu je Schwarz na tretjem smuku sezone nastopil s številno 17, bil v zgornjem delu proge zavidljivo hiter, nato pa je izgubil nadzor nad smučmi, zdrsnil, se zapletel v zaščitno mrežo in pristal v napihljivi ogradi. Čeprav se je hitro postavil na noge, je kmalu postalo jasno, da ni šlo za povsem nedolžen padec. Svetovni prvak in zmagovalec šestih tekem svetovnega pokala je odšepal do bližnje ravnine, kjer so ga vpeli v opornico in dvignili v helikopter. Zdaj ga čaka podroben zdravniški pregled, v prvi vrsti poškodovanega desnega kolena.

Pred nesrečnim Avstrijce sta na zahtevni progi odstopila tudi prvi smukač svetovnega pokala Aleksander Aamodt Kilde in sedemkratni zmagovalec tekme v Bormiu Dominik Paris. Spektakularno preizkušnjo je sicer dobil Francoz Cyprien Sarazin, ki je za devet stotink sekunde prehitel Marca Odermatta, tretji pa je bil Cameron Alexander. Za slovenski dosežek dneva je z enajstim mestom poskrbel Miha Hrobat, Martin Čater pa je na 33. mestu ostal brez točk.

Foto: Guliverimage

V tej sezoni je sicer 28-letni Korošec vknjižil že 464 točk in po dolgem času postal klasični vsestranski smučar, s čimer je navdušil tudi Marcela Hirscherja. Pred dnevi je slavil slalomsko zmago v Madonni di Campiglio, trikrat je bil drugi in še trikrat med najboljšo deseterico. Posebno vrednost in razsežnost njegovih rezultatov pa lahko najdemo v dejstvu, da se je med najboljših deset vsaj enkrat uvrstil v prav vseh disciplinah.

Božič je pričakal kot številka ena v svetovnem pokalu. Prav zaradi tega je član kluba iz Bad Kleinkirchheima veljal za resno, resda nekoliko nepričakovano grožnjo najboljšemu smučarju zadnjih let Marco Odermattu. Švicar, ki je osvojil že dva velika kristalna globusa, hkrati pa je v pretekli zimi prebil mejo 2.000 točk, je prav po odstopu Schwarza prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Visok davek

Nova sezona svetovnega pokala je sicer terjala že kar nekaj poškodb. Skupili so jo tudi Broderick Thompson, Maria Therese Tviberg, Elisabeth Reisinger, Anja Oplotnik, Nina Ortlieb … Več o tem …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje