Tihi umik smučarskega čarovnika

Alpsko smučanje 27. Apr 20245:00 0 komentarjev
Heinz Hämmerle je skrbel tudi za smuči Lindsey Vonn. Foto: AP Photo/Marco Trovati via Guliver

Medtem ko se seznam svežih smučarskih upokojencev z letnico 2024 vztrajno dopolnjuje, pa se je za pravi pokoj po 42-letnem službovanju pri Headu odločil eden najbolj znanih serviserjev v karavani svetovnega pokala Heinz Hämmerle. Brez poslovilne tekme in pompa. Tiho, kot v servisni delavnici.

Ko je Heinz Hämmerle ob koncu delovnega tedna odložil službeno kartico, podpisal vse papirje in zapuščal Hedovo pisarno, so mu sodelavci namenili prav posebne smuči. Z imenom in priimkom, pri repu pa so navedli vse uspehe, pri katerih je sodeloval. Ni jih bilo malo.

Kar 181 uvrstitev  na oder za zmagovalce, od tega 82 zmag, trije veliki in petnajst malih kristalnih globusov, šest kolajn s svetovnih prvenstev in pet z olimpijskih iger. Lepa bera za 42 delovne dobe pri proizvajalcu smuči, ki je bil v zajetnem delu Avstrijčeve ere številka ena v belem cirkusu.

Werner Franz in Heinz Hämmerle, leta 1998. Foto: Guliver Images

Velikega dela zgoraj navedenih uspehov se je veselil kot serviser ameriške zvezdnice Lindsey Vonn. Ta mu je namenila tudi vzdevek, ki se je ohranil vse do upokojitve – magic Heinzi. Zanimivo, v spomin na skupno sodelovanje ji je pripravil tudi smuči za lanskoletni spektakularni nočni smuk v Kitzbühelu.

”Zaradi njegove čarovnije so bile moje smuči hitre. Če ste kdaj slišali, da je kdo navijal zame takoj po startu, ste najverjetneje slišali Heinzija. In če sem jokala v cilju, je najverjetneje jokal tudi Heinzi. Nikoli nisem srečal nikogar, ki bi mu bilo tako mar za to, kar počne. Za pripravo mojih smuči je porabil toliko čustev in trdega dela kot jaz za zmago,” se je nekdanjemu serviserju poklonila Lindsey.

Njegov varovanec je bil v delu kariere tudi Bode Miller, poleg Američanov pa tudi Hans Olsson, Hannes Trinkl, Werner Franz, Armin Assinger, Josef Ferstl in na začetku uspešne kariere Leonard Stock. “Najlepša hvala za strast v zadnjih 42 letih pri Headu, uživaj v zasluženi upokojitvi,” so zapisali pri Hämmerlejevem dolgoletnem delodajalcu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!