Alpski smučarji, ki se poslavljajo

Alpsko smučanje 13. Apr 202410:00 0 komentarjev
Ragnhild Mowinckel. Foto: Profimedia

Sezona smučarskega upokojevanja je resda še v zelo zgodnji fazi, vseeno pa se je od belega cirkusa poslovilo že kar nekaj znanih imen.

Ko je pred nekaj tedni nekdanja dvakratna mladinska svetovna prvakinja in zadnja Slovenka z veleslalomskimi stopničkami svetovnega pokala Meta Hrovat naznanila konec smučarske kariere, se je pri ljubiteljih smučanja ustvaril občutek že doživetega. Kranjskogorčanka se je namreč upokojila že jeseni leta 2022, lani se je nato vrnila v reprezentanco, a prave tekmovalne vrnitve ni dočakala.

Bolj nedvoumne so upokojitve ostalih smučarjev s pričujočega seznama. Vključno s Štefanom Hadalinom, ki se je ta teden mudil na Japonskem, kjer je sicer nastopil na treh tekmah nižje ravni, že pred tem pa je ostal brez priložnosti za uradno slovo pred domačimi navijači na pokalu Vitranc.

V Kranjski Gori se je od alpskega smučanja želel posloviti tudi nekdanji slalomski olimpijski prvak Giuliano Razzoli, sicer tudi zmagovalec dveh tekem svetovnega pokala, ki pa je bil v zadnjih letih bleda senca nekdanjega prvokategornika.

Trenutno najbolj zveneče ime nastajajočega razreda smučarskih upokojencev z letnico 2024 je sicer Norvežanka Ragnhild Mowinckel, ki se lahko med drugim pohvali s štirimi zmagami v svetovnem pokalu (skupno 14 uvrstitev na stopničke), bronom v superveleslalomskem seštevku in štirimi kolajnami z velikih tekmovanj, med katerimi sta dve srebrni olimpijski.

Giuliano Razzoli
Giuliano Razzoli. Foto: Profimedia

Močan osip beleži nemška reprezentanca. Že januarja je ostala brez dveh pomembnih mož. Sprva je smučanju v slovo pomahal Thomas Dressen. V zgodovino se je vpisal kot zmagovalec petih smukov svetovnega pokala, na vrhuncu kariere pa je bil drugi (2019/20) in tretji (2017/18) smukač svetovnega pokala. Hitro se mu je v pokoju pridružil še rojak Josef Ferstl, zmagovalec dveh superveleslalomskih preizkušenj.

Tudi v avstrijskem taboru so kopičijo umiki. Doslej so smuči v kot postavili nekdanji svetovni veleslalomski podprvak Roland Leitinger, zmagovalka smuka v Zauchenseeju leta 2017 Christine Scheyer ter njuni rojakinji Chiara Mair in Elisa Moerzinger.

Ciljno črto so zadnjič že prečkali tudi Italijanka Karoline Pichler, Britanka Charlie Guest in Švicar Gilles Roulin. Za zadnjo uradno upokojitev pa je poskrbela Švedinja Lisa Hörnblad, ki je zapisala, da se brez prave podpore in po številnih poškodbah ne more več boriti za želene rezultate.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!