Več na snegu kot na rajskih plažah

Mida Fah Jaiman. Foto: MaPa

Daleč od oči mednarodne javnosti je v slalomskem delu 60. Zlate lisice v Podkorenu krstni nastop na tekmah svetovnega pokala vknjižila Tajka Mida Fah Jaiman. Kakšna je njena zgodba?

Ko je med obema vožnjama nedeljskega slaloma v Podkorenu glasbena skupina Čuki že nastopala na osrednjem odru, je zadnja smučarka, ki se je spustila po progi, v tedaj že dodobra izpraznjenem ciljnem izteku še pospravljala opremo. To je bila 21-letna tajska reprezentantka Mida Fah Jaiman, za katero je bil to prvi nastop v svetovnem pokalu. Končal se je z odstopom, a vseeno tudi z zadovoljnim nasmeškom, ker je lahko nastopala na isti progi kot njena vzornica Mikaela Shiffrin.

Ni bilo prvič. Skupaj sta bili na startni listi že leta 2022 na olimpijskih igrah v Pekingu, švicarsko-tajska smučarka pa upa, da bo tako tudi čez dve leti v Cortini d’Ampezzo. ”Olimpijske igre so moj naslednji izziv. A do takrat bi rada vendarle pokazala tudi nekaj konkurenčnosti,” se dejstva, da trenutno ob prihodu na tekme višje ravni predvsem sodeluje, zaveda smučarka, ki zaseda 935. mesto na slalomski in 2473. na veleslalomski FIS lestvici.

Njena zgodba sicer ni klasična zgodba o eksotični smučarki. Rojena je namreč v Švici, mami Tajki in očetu Švicarju. ”Smučam že od tretjega leta starosti. Začela sem v Airolu. Več sem na snegu kot na tajskih plačah,” se je nasmehnila Mida Fah Jaiman, ko smo jo zaustavili ob slovesu od Kranjske Gore, nato pa pojasnila, kako je leta 2021 prišlo do prestopa v tajsko reprezentanco.

Mida Fah Jaiman med ZOI 2022. Foto: Guliver images

”Roko na srce, bila sem pripravljena na konec kariere. Nato pa se je moj klubski trener povezal s Tajci. Ob vprašanju, ali bi rada nastopila na olimpijskih igrah, sem seveda zastrigla z ušesi. Seveda, to je bila velikanska priložnost zame. Žal izkušnja na Kitajskem nato ni bila takšna, kot sem si želela. Igre so bile specifične, saj je dogajanje zaznamoval koronavirus,” pripoveduje udeleženka zadnjega svetovnega prvenstva v Franciji.

”Smučanje na Tajskem res ni na vrhu seznama priljubljenih športov. Privoščijo si ga lahko le premožni Tajci, ki potujejo na Japonsko. A ko sem nastopila na olimpijskih igrah, so bili ponosni na svojo športnico. Ponosna sem bila tudi jaz. Sem si pa ob tem zabičala, da moram v prihodnje večkrat obiskati domovino svoje mame,” je pristavila smučarka, ki večinoma nastopa na tekmah nižje ravni v Italiji in Švici.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje