Mikaela Shiffrin za konec sezone znova korak pred konkurenco

Alpsko smučanje 19. Mar 202312:30 > 12:50
Mikaela Shiffrin na finalu sezone. Foto: profimedia

Mikaela Shiffrin je zmagovalka zadnje tekme sezone svetovnega pokala. Dobila je veleslalom v Soldeuu in postavila piko na i izjemni sezoni. Ani Bucik, ki je po prvi vožnji držala 9. mesto, se finale ni posrečil.

Ana Bucik se je na progo podala s startno številko 8. V prvi vožnji je dobro opravila svoje delo. Tri smučarke pred njo so odstopile, Slovenka pa je po prvi vožnji zasedala deveto mesto z zaostankom sekunde in 27 stotink za vodilno Mikaelo Shiffrin. A v drugi se ji je, tako kot na včerajšnjem slalomu, primerila napaka. Tokrat ni odstopila, prismučala je v cilj, zaostanek pa je bil velik. Končala je na zadnjem 23. mestu, brez osvojenih točk.

Mikaela Shiffrin je v drugi vožnji izgubila precej, a vseeno ohranila 6 stotink sekunde prednosti pred drugouvrščeno Norvežanko Theo Louise Stjernesund. Na tretje mesto se je uvrstila Kanadčanka Valerie Grenier.

Mikaela Shiffrin si je poleg velikega kristalnega globusa že pred današnjo preizkušnjo zagotovila tudi veleslalomskega.

Ameriška šampionka je sezono svetovnega pokala končala s 14 zmagami. To je bila njena sedma veleslalomska zmaga. Vsega skupaj ima že 21. zmag na veleslalomih, kar je nov ženski rekord. Švicarka Vreni Schneider jih je osvojila 20. Absolutni rekord po številu veleslalomskih zmag drži Šved Ingemar Stenmark s 46. Skupno ima Mikaela Shiffrin zdaj 88 zmag v svetovnem pokalu.

Shiffrin je tako postala smučarka z največ zmagami v sezoni 2022/23. Trinajst zmag v sezoni je osvojil Švicar Marco Odermatt.

Končni vrstni red:

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 1:55.88
2. Thea Louise Stjernesund (Nor) + 0.06
3. Valerie Grenier (Kan)+ 0.20
4. Lara Gut Behrami (Švi) + 0.46
5. Mina Fürst Holtmann (Nor) + 0.64

23. Ana Bucik (Slo) + 3.58

Komentari

Vaš komentar