Anamarija Lampič: Vem, da se na OI veliko pričakuje od mene

Zimski športi 9. Jun 202119:58 0 komentarjev
(Foto: Sportklub)

Slovenska reprezentanca v teku na smučeh je danes v snežnem tunelu v Planici opravila skupni trening in obenem razkrila načrte za prihodnjo tekmovalno sezono. Cilji tekmovalcev, še posebej Anemarije Lampič in Eve Urevc, so visoki, saj jih februarja čaka nastop na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu na Kitajskem.

Slovensko reprezentanco v teku na smučeh bodo letos sestavljali štirje tekmovalci. Ženski del ekipe bosta predstavljali Anamarija Lampič in Eva Urevc, moškega Janez Lampič in Miha Šimenc. Za predčasen konec kariere se je odločil Luka Markun, ki se je pred nekj sezonami okužil z mononukleozo in je imel po besedah glavnega trenerja Nejca Brodarja težave s kronično utrujenostjo.

Tekači in tekačice so sicer priprave na novo sezono pričeli pred dobrim mesecem dni, jutri pa za 10 dni odhajajo v Avstrijo na ledenik Dachstein, kjer bomo skušali izkoristiti dobre snežne pogoje, ki vladajo v tem trenutku. Kot je zatrdil Brodar, bistvenih sprememb pred novo sezono ni. Servisno ekipo bodo še naprej sestavljali trije serviserji, nove izzive pa se je odločil poiskati trener B ekipe Matija Rimahazi, zato jo bosta odslej vodila Brodar in njegov pomočnik Rok Šolar.

“Letos se bo nekoliko lažje dihalo, saj je proračun nekaj višji, a še vedno ne tako visok, da bi lahko zapravljali vse povprek. Kar se tiče treninga, vemo, da so olimpijske igre na visoki nadmorski višini 1700 metrov, zato bomo temu primerno prilagodili pripravljalno obdobje. Predvsem v septembru in oktobru, poleti pa bo vse bolj ali manj potekalo po ustaljenih tirnicah,“ pojasni glavni trener Slovencev.

Lampičeva ne misli pretiravati

Na ledenik Dachstein jutri ne bo odpotovala Lampičeva, ki bo prvi del priprav opravila s svojim trenerjem Stefanom Saraccom. Najuspešnejša slovenska tekmovalka prihodnji teden odhaja na nižinske priprave na Korčulo, julija pa še na višinske v Anterselvo.

Glede na to, da je 25-letnica v minuli sezoni navdušila z dvema bronastima kolajnama na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu in kristalnim globusom v sprintu, je razumljivo, da so pričakovanja javnosti za prihodnje leto, ko so na sporedu olimpijske igre v Pekingu, visoka.

(Foto: Sportklub)

“Zavedam se, da ljudje veliko pričakujejo od mene, a vem, kaj moram narediti. Ne bom pretiravala, moj načrt z izjemo nekaj malenkosti, ki jih bomo dodali, ostaja enak lanskem. Glavni cilj so olimpijske igre, 14 dni pred tem pa mislim, da je na koledarju tudi svetovni pokal v Planici. To bo zadnja preizkušnja pred Pekingom. Tam bo zagotovo treba že pokazati, da gre forma v pravo smer. Mislim, da mora biti na olimpijskih igrah na najvišji ravni,“ je odločna smučarska tekačica, ki v zadnjih tednih pripravljenost stopnjuje tudi z veslanjem, rolanjem in kolesarjenjem.

Z njo bo sicer v prihodnjih tednih treniral tudi brat Janez, ki je letos resno razmišljal o zaključku športne poti, a je prevladala velika želja po vnovičnem nastopu na olimpijskih igrah.

“Trenutno se počutim dobro, treniramo po začrtani poti in upam, da bo šlo tako tudi naprej. Pretekla sezona se mi ni izšla, kot sem si jo zamislil, morda je bilo preveč treninga, zato bom letos nekaj ur izpustil in upam, da se bo to poznalo v pozitivno smer. Normo za olimpijske igre moram le še potrditi in to je glavni cilj sezone,“ pravi Janez Lampič.

Skrivnostna Eva Urevc

Za precejšnjo spremembo se je odločila Eva Urevc, ki je zamenjala opremljevalca in presedlala s Fischerjevih na Salomonove smuči. Smučarska tekačica trdi, da je šlo za premišljeno potezo in da je opremo dobro preizkusila, zato to zanjo predstavlja le še dodaten plus. Ob tem poudari, da je prav na Salomonovih smučeh veliki kristalni globus letos osvojila tudi Američanka Jessica Diggins.

Z leve proti desni: Eva Urevc, Anamarija Lampič, Janez Lampič, Miha Šimenc (Foto: sloski.si)

Tudi za Urevčevo, ki se je lani vrnila po poškodbi, nato pa na SP osvojila bron na ekipni tekmi v tandemu z Lampičevo, bodo olimpijske igre v daleč najpomembnješi dogodek prihodnjega leta.

“Poškodbo sem povsem sanirala in ponovno dobila zaupanje vase. S čim bi bila zadovoljna? To je še skrivnost. Lahko pa povem, da so cilji zelo visoki, saj bo v Pekingu na sporedu sprint v prosti tehniki, ki mi je pisan na kožo. Na račun dobre prirpavljenosti in s stopnjevanjem forme se moje sanje lahko zagotovo uresničijo,“ je izjemno optimistična tekačica iz Gorij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!