Pomagal je Tini Maze, zdaj prevzema čudežno deklico

Alpsko smučanje 26. Jun 20238:59 0 komentarjev
Lara Colturi. Foto: GEPA pictures via Guliver

Izkušeni italijanski serviser Andrea Vianello bo novi kamenček v mozaiku zgodbe o albanski smučarski reprezentantki Lari Colturi, ki bo na začetku nove sezone dopolnila komaj 17 let, a se je že podpisala pod kar nekaj uspehov.

Meteorski vzpon vsega 16-letne Italijanske alpske smučarke Lare Colturi, ki od lani brani barve Albanije, je februarja zaustavila šele poškodba kolena. Po zmagoslavju v skupnem seštevku južnoameriškega pokala se je več kot uspešno prebila tudi v svetovni pokal. Kot debitantka se je petkrat dokopala do točk, trikrat je bila sedemnajsta. Za nameček je na mladinskem svetovnem prvenstvu v St. Antonu postala zlata v superveleslalomu in bronasta v veleslalomu. Sledila je poškodba kolena in predčasen konec sezone.

Med okrevanjem je bila deležna novega negativnega presenečenja. Nepridipravi so ji namreč iz kleti ukradli tekmovalne smuči. Njen opremljevalec Blizzard je že poskrbel za nove, ob tem pa ji bo namenil tudi izkušenega serviserja. To bo Andrea Vianello, ki je pečat pustil tudi v Sloveniji. Deloval je namreč v štabu najboljše slovenske smučarke Tine Maze. Njen serviser je bil tudi ob pohodu na smukaški in veleleslalomski Olimp v Sočiju. Poleg tega je pripravljal tudi smuči Alberta Tombe, Giorgia Rocce, Julie Mancuso

Andrea Vianello. Foto: Aleš Fevžer

Lara Colturi je torej njegov naslednji izziv. Specifičen, saj gre za “čudežno deklico”, za katero je njena mama ocenila, da ji italijanski sistem ne omogoča dovolj hitrega napredka. Zato je potrkala na albanska vrata. Izjemno nadarjena najstnica je postala prva albanska reprezentantka v svetovnem pokalu (v moški konkurenci je bil to pred slabim desetletjem v Kranjski Gori Erjon Tola). A zdi se, da ima v nogah še precej več … To so pripoznali tudi pri Red Bullu in jo vzeli pod svoje okrilje.

Lara Colturi (15. 11. 2006) se je v Torinu rodila devet mesecev po tem, ko je v tem kraju ugasnil olimpijski ogenj. Mama smučarka in olimpijska prvakinja v superveleslalomu (Daniela Ceccarelli) in oče smučarski učitelj (Alessandro Colturi) sta jo hitro usmerila na sneg. In led. Več let je namreč trenirala tudi umetnostno drsanje. Podpisala sta se tudi pod njen smučarsko-tekmovalni razvoj in lani spomladi, po nekaj izstopajočih rezultatih v mlajših starostnih kategorijah, izposlovala prestop v Albanijo.

Foto: Profimedia

“Privilegij je trenirati pod nadzorom staršev. Poleg tega pa je smučanje individualni šport. Uspehe se sprejema drugače kot, recimo, v nogometu,” je o nastopanju za drugo državo dejala tedaj. Ne obremenjuje se tudi z leti, saj ta ne prinašajo ali odnašajo desetink. Zato pa razvija unikaten smučarski slog, čeprav ne skriva, da se je vedno zgledovala po Mikaeli Shiffrin, Lindsey Vonn in Marcelu Hirscherju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!