Izjemen nastop Anamarije Lampič v Anterselvi

Biatlon 19. Jan 202315:38
Anamarija Lampic
Foto: Profimedia

Anamarija Lampič se je na sprinterski biatlonski preizkušnji v Anterselvi znova zavihtela med najboljše. Tako v stoje kot leže je zgrešila po en strel ter se z odličnim tekom zavihtela na visoko 5. mesto. S tem je izenačila svoj najboljši dosežek na tekmah svetovnega pokala.

Anamarija Lampič v prvi sezoni po selitvi iz tekaškega v biatlonski zimski svet kaže silovit napredek. V Anterselvi je v sprintu prikazala svoj najboljši strelski nastop v dosedanji karieri v svetovnem pokalu. Tako v stoje kot leže je pokrila štiri tarče ter morala enkrat v kazenski krog. Ko je govora tako o svetovnem pokalu kot IBU pokalu, še nikoli ni pokrila vsaj osem od desetih tarč.

Ko je ob drugem prihodu na strelišče znova zgrešila le enkrat, je bilo več ali manj jasno, da je pred njo nova priložnost za vrhunski rezultat, ki jo je tudi izkoristila. Po drugem streljanju je sicer za takrat vodilno Italijanko Dorotheo Wierer zaostajala 36,9 sekunde, a do cilja nadoknadila skoraj 20 sekund in s sedmega poskočila na 3. mesto.

V igri je bila tako celo za prve stopničke v karieri, a sta za njo odlično nastopili še Norvežanka Marte Olsbu Roiseland in Francozinja Chloe Chevalier. Slednja je bila po drugem streljanju z dvema ničlama celo najhitrejša, a v cilj prišla na drugem mestu, medtem ko je prva končala na 4. mestu. najnižjo stopničko odra za zmagovalke je zasedla Švedinja Elvira Öberg.

Anamarija Lampič
Foto: Aleš Fevžer

Načrte za to sezono je že presegla

Lampič je tako naposled izenačila svojo najboljšo uvrstitev na tekmah svetovnega pokala, ko je v Hochfilznu na sprintu prav tako zasedla 5. mesto. Takrat je morala sicer trikrat v kazenski krog. “Danes mi je uspela res dobra tekma. Že pred začetkom sva se z Riccom zmenila, da zadnji kilometer ali zadnjih 500 metrov pred streliščem resnično spustim in se osredotočim na streljanje. Mislim, da mi je res dobro uspelo. Škoda le zadnjega strela leže, kjer bi lahko naredila ničlo. Stoje sem zelo vesela, da sem zgrešila samo enkrat. To je zame že tako, kot da bi zmagala,” je tekmo ocenila Lampič in dodala: “Želim si le še naprej tako nastopati. Svoje načrte za to sezono sem že čisto presegla in resnično želim samo uživati.”

Lena Repinc in Živa Klemenčič se nista uvrstili med dobitnice točk. “Strelsko sem zelo zadovoljna, boljše ne bi moglo biti. Na progi pa se nisem počutila najbolj optimalno, a sem zadovoljna, da mi je uspel soliden nastop in se mi je uspelo uvrstiti na zasledovanje, kar je bil danes moj glavni cilj,” pa je nastop brez zgrešenega strela ocenila Repinc.

“Odlična tekma za Anamarijo. Njeno streljanje je bilo 1,1, kar je dobro. Če pogledamo celotno tekmo, zgolj deset sekund od stopničk in tudi te bodo prišle. Dobro je nastopila tudi Lena. Streljala je brezhibno in tekla v svojem slogu. To je tudi dobra popotnica za nas za štafetno preizkušnjo,” pa je bil z doseženim zadovoljen tudi trener Gross.

V petek bo na sporedu moški sprint. Tako moška kot ženska zasledovalna tekma sledi v soboto, če bo na startu tudi Anamarija Lampič, za zdaj ni znano. V Hochfilznu na zasledovalni tekmi denimo ni nastopila. Bo pa v kadru za nedeljsko štafetno preizkušnjo.

Anterselva, ženski sprint:

1. Dorothea Wierer (ITA) 20:59,6 / 0+0
2. Chloe Chevalier (FRA) +2,8 / 0+0

3. Elvira Öberg (ŠVE) +8,7 / 0+0
4. Marte Olsbu Roiseland (NOR) +14,7 / 0+1
5. Anamarija Lampič (SLO) +18,4 / 1+1

48. Lena Repinc (SLO) +1:57,8 / 0+0
86. Živa Klemenčič (SLO) +3:35,8 / 0+4

Svetovni pokal, skupno (13):

1. Julia Simon (Fra) 788 točk
2. Elvira Öberg (Šve) 675

3. Dorothea Wierer (Ita) 567
4. Lisa Vittozzi (Ita) 566
5. Denise Herrmann-Wick (Nem) 498
6. Lisa Theresa Hauser (Avt) 476

5. Ingrid Landmark Tandrevold (Nor) 474

38. Anamarija Lampič (Slo) 90
41. Polona Klemenčič (Slo) 83

Komentari

Vaš komentar