Fenomenalen debi Anamarije Lampič v Hochfilznu

Anamarija Lampič
Foto: Profimedia

Anamarija Lampič je v Hochfilznu v Avstriji debitirala v svetovnem pokalu v biatlonu in s sijajnim petim mestom v sprintu že takoj opozorila nase. Zmage se je razveselila Nemka Dennise Hermann-Wick (20:07,1/0).

Potem ko je v smučarskem teku zmagala na treh tekmah svetovnega pokala, osvojila tri medalje na svetovnih prvenstvih, 14-krat stala na zmagovalnem odru, osvojila pa tudi dva mala kristalna globusa (leta 2017 za najboljšo mlado tekačico, leta 2021 pa za najboljšo v sprintu), je Anamarija Lampič danes debitirala še v svetovnem pokalu v biatlonu. V velikem in za mnoge presenetljivem slogu, 27-letnica je namreč vsega devet dni po tem, ko si je z nastopom na tekmi IBU pokala v švedskem Idre Fjallu zagotovila krstni nastop med elito, je slovenska tekmovalka prijetno presenetila biatlonski svet. Peto mesto je boljše od najbolj optimističnih pričakovanj.

Novinka med biatlonkami, ki je s slovesom od tekaške konkurence javnost šokirala sredi maja, je tekmo začela izjemno. Po 1.600 metrih je imela skoraj 13 sekund prednosti pred konkurenco, ki jo je v teku pustila precej zadaj. Na prvem strelskem nastopu leže je zadela vseh pet strelov in z 11 sekundami prednosti krenila v drugi krog. Na drugo streljanje je prišla z več kot minuto prednosti. A streljanje stoje se ji, pričakovano, ni najbolje posrečilo – zgrešila je tri strele in morala odteči tri kazenske kroge. Kot 13. in z zaostankom 49 sekund. Do cilja je nato še pridobila in z zaostankom 35,8 sekunde za zmagovalko prišla v cilj kot peta in uvrstitev zadržala vse do konca.

Foto: sloski

Navodilo trenerja: Naj se zabava

“Danes se nisem počutila tako sveže, kot na prvih tekmah pretekli teden. Imela sem zelo natempiran ritem. Štiri tekme in dva dni potovanja. Čutila sem malce utrujene noge, a vseeno sem očitno zelo hitra. Zelo sem vesela, da sem ustrelila ničlo leže. Stoje pa bom morala še veliko bolj delati. Vseeno noro, da sem s tremi zgrešenimi streli tako visoko,” se je petega mesta razveselila Anamarija Lampič.

Zadovoljstva ni skrival niti glavni trener Slovenk Ricco Gross. “Neverjetna je bila na progi, kjer je dala vse od sebe. Zelo presenečen sem bil nad njenim streljanjem leže. Bilo je brez napake in dovolj hitro. Zelo pomembno za njo pa je tudi, da je po prvih treh zgrešenih strelih stoje nato dva zadela.  To je tudi pripomoglo k odličnemu rezultatu, tekaški čas pa je zame neverjeten. Danes sem ji dejal zgolj to, naj se zabava. Je v procesu učenja, zanjo je zelo pomembno, da je imela današnji sprint pred štafetno preizkušnjo in zasledovalna tekma je samo še bonus.”

Zmaga v Nemčijo

V konkurenci kar 99 tekmovalk se je zmage brez zgrešenega strela razveselila Dennise Hermann Wick (20:07,1/0). Za Nemko, ki je na letošnjih zimskih olimpijskih igrah v Pekingu osvojila zlato kolajno na 15 km dolgi preizkušnji, pa sta se uvrstili Čehinja Marketa Davidova (+18,1/1) in Francozinja Julia Simon (+20,1/1). Poleg Anamarije Lampič sta nastopili še sestrični Polona Klemenčič (+1:42,5/3) in Živa Klemenčič (+1:53,4/1), ki sta zasedli 43. in 49. mesto.

Vse tri slovenske biatlonke so se uvrstile tudi na sobotno zasledovalno tekmo.

Današnji nastop športnice iz Valburge je bil šele peti v biatlonski konkurenci. V preteklem tednu je nastopila na štirih tekmah pokala IBU ter bila 6. in 18. v sprintu, 15. v zasledovalni in 32. v individualni preizkušnji.

V petek bodo v Hochfilznu na veliko sceno stopili tudi Jakov Fak, Rok Tršan, Miha Dovžan, Lovro Planko, Alex Cisar in Toni Vidmar, pred njimi je sprinterska preizkušnja na 10 km.

Izidi:

– 7,5 km, ženske:
1. Denise Herrmann-Wick (Nem) 20:07,1/0
2. Marketa Davidova (Češ) + 18,1/1
3. Julia Simon (Fra) 20,1/1
4. Elvira Öberg (Šve) 32,4/2
5. Anamarija Lampič (Slo) 35,8/3
6. Hanna Öberg (Šve) 37,2/2

43. Polona Klemenčič (Slo) 1:42,5/3
49. Živa Klemenčič (Slo) 1:53,4/1

– skupni vrstni red:
1. Julia Simon (Fra) 220
2. Lisa Vittozzi (Ita) 209
3. Denise Herrmann-Wick (Nem) 195
4. Hanna Öberg (Šve) 184
5. Elvira Öberg (Šve) 171
6. Ingrid Landmark Tandrevold (Nor) 170

29. Anamarija Lampič (Slo) 45
31. Polona Klemenčič (Slo) 43