Norvežani znova razred zase, Fak do 13. mesta

Biatlon 15. Jan 202313:20 > 15:40
Foto: AP Photo/Matthias Schrader via Guliverimage

Norveški biatlonec Johannes Thingnes Boe je zmagovalec moške preizkušnje s skupinskim startom za svetovni pokal v Ruhpoldingu. V zadnjem krogu je v neposrednem tekaškem obračunu strl rojaka Vetleja Sjastada Christiansena. Tretje mesto je prav tako pripadlo Norvežanu Sturli Holmu Laegreidu. Edini slovenski predstavnik Jakov Fak je zasedel 13. mesto.

Fak je po tretjem mestu na četrtkovi posamični preizkušnji tudi na današnji s skupinskim startom bolje opravil strelski del s štirimi nastopi. Po enkrat je zgrešil leže in stoje ter se v zadnjem krogu boril za deseterico. Na koncu je v teku nekoliko popustil in za zmagovalcem na 13. mestu zaostal 1:21,2 minute, za deseterico pa dobre tri sekunde.

Boe je po nekaj težavah na strelišču, skupaj je zgrešil tri tarče, močno pritisnil v predzadnjem krogu, da bi se znebil tekmecev. Zadnje streljanje je opravil z eno napako, Christiansen pa je bil brezhiben in imel nekaj sekund naskoka pred rojakom, a ga je ta v zadnjem krogu zanesljivo ugnal na strmih klancih.

Christiansen je ciljno črto z dvema napakama na strelišču prečkal 19,3 sekunde za Boejem, Laegreid je prav tako z dvema zgrešenima streloma zaostal 35,3 sekunde.

Za Boeja je bila to že 11. zmaga na tekmah s skupinskim startom, s čimer le še za tri zaostaja za rekorderjema s 14., Norvežanom Olejem Einarjem Bjoerndalnom in Francozom Martinom Fourcadom.

Izjemni Norvežan še naprej prepričljivo vodi v skupnem seštevku, v katerem je zbral že 959 točk. Najbližji zasledovalec je Sturla Holm Laegreid s 785. Fak jih je doslej zbral 288 in ostaja 18. biatlonec sezone.

Karavana se bo po ženski preizkušnji s skupinskim startom (14.45), na kateri Slovenk ne bo na startu, preselila v italijansko Anterselvo. Prve preizkušnje bodo na sporedu v četrtek.

Foto: Vesa Moilanen

Nova zmaga Francozinje

Francoska biatlonka Julia Simon je zmagovalka tekme s skupinskim startom v nemškem Ruhpoldingu. Po tesnem troboju je v zadnjih nekaj sto metrih sicer 12,5 km dolge preizkušnje ugnala Italijanko Liso Vittozzi in še eno Francozinjo Anais Chevalier-Bouchet. Slovenk ni bilo na startu.

Po četrtem, zadnjem strelskem nastopu se je odvil troboj za zmago, potem ko je Simon zgrešila eno tarčo, Vittozzi in Chevalier-Bouchet pa sta zadeli vseh pet strelov.

V taktičnem zadnjem krogu je z napadom najprej poskusila Italijanka, a ji je na spustu Simon nekoliko ušla, nato povečala prednost ter še sedmič v karieri slavila. Pred Vittozzi je imela 2,6 sekunde naskoka, pred rojakinjo pa 6,7.

Skupno so bile to 20. stopničke v karieri za Simon in osme letos, s čimer je izdatno povišala prednost v skupnem seštevku. V njem ima zdaj 756 točk, druga je s 615 točkami Švedinja Elvira Öberg, ki pa danes ni startala. Tretja je Vittozzi s 538 točkami.

Poleg Elvire Öberg danes preizkušnje nista začeli niti Nemka Denise Herrmann-Wick in Norvežanka Marte Olsbu Roeiseland.

Na startu prav tako ni bilo Slovenk, saj jih ni med najboljšimi 25 v skupnem seštevku svetovnega pokala, ki imajo pravico nastopa skupaj s petimi najboljšimi posameznicami konca tedna.

Komentari

Vaš komentar