Olimpijski prvaki v biatlonu ohranjajo formo

Biatlon 5. Mar 202218:22
Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva - AP via Guliver

Dvakratni olimpijski prvak iz Pekinga Francoz Quentin Fillon Maillet je dobro formo prenesel tudi v nadaljevanje svetovnega pokala. V Kontiolahtiju na Finskem je danes prepričljivo dobil sprintersko tekmo na 10 km in v skupnem seštevku pokala vodstvo pred rojakom Emilienom Jacquelinom povečal na 160 točk.

Fillon Maillet, ki je v Pekingu dvema zlatima dodal tri srebrne kolajne, je zadel vseh 10 tarč, dosegel pa že šesto zmago v sezoni.

Drugo mesto je s 100-odstotnim strelskim izkupičkom osvojil Norvežan Filip Fjeld Andersen, ki je zaostal 18,3 sekunde, tretje pa Nemec Johannes Kühn, ki je moral enkrat v kazenski krog in zaostal 29,7 sekunde. Francoz Jacquelin je bil šesti.

“Po olimpijskih igrah se je težko vrniti na tekme. A tudi danes sem se boril, ostal sem zbran, saj se borim za veliki kristalni globus,” je po tekmi povedal zmagovalec.

Tekma je bila kakovostno močno okrnjena, saj zaradi vojne v Ukrajini manjkajo Rusi, Belorusi in Ukrajinci, predčasno je sezono zaključil norveški zvezdnik Johannes Thingnes Boe in nekateri drugi tekmovalci. Skupaj je nastopilo vsega 81 biatloncev.

Slovenski izkupiček pa je bil ob odsotnosti obolelega Jakova Faka zelo skromen. Klemen Bauer je bil soliden v smučini, zaradi treh kazenskih krogov pa je kot 43. ostal brez novih točk v pokalu. Rok Tršan je kljub vsega eni napaki na strelišču osvojil 60. mesto in si zagotovil vsaj nedeljsko zasledovanje.

Miha Dovžan je bil s puško nenatančen trikrat in bil 67., mladi Anton Vidmar pa je zgrešil osem od desetih tarč in zasedel 81. mesto.

Sprint pripadel olimpijski prvakinji

Nemka Denise Herrmann je zmagovalka sprinta na 7,5 km za svetovni pokal biatlonk v Kontiolahtiju na Finskem. Olimpijska prvakinja na 15 kilometrski razdalji se je uvrstila pred Norvežanko Tiril Eckhoff in Švedinjo Stino Nilsson. Najboljša Slovenka je bila Polona Klemenčič na 50. mestu.

Herrmannova je za pet sekund premagala Eckhoffovo za zmago še v svetovnem pokalu. Nilssonova je pristala na tretjem mestu za svoje prve zmagovalne stopničke v biatlonu. Vse tri biatlonke so zgrešile po eno tarčo.

Norvežanka Marte Olsbu Roeiseland, vodilna v skupnem in sprinterskem seštevku svetovnega pokala, se je morala tokrat zadovoljiti z osmim mestom.

Na tekmi so nastopile tudi tri Slovenke, najbolje se je odrezala Polona Klemenčič, zgrešila je dva strela in zasedla 50. mesto (+2:14,3). Klara Vindišar s tremi zgrešenimi streli je bila 77. (+3:29,5), Nika Vindišar 82. Vindišarjeva je zgrešila štiri strele (+3:56,5).

Komentari

Vaš komentar