Uroš Velepec želi s tehnološkimi novostmi stopiti pred konkurenco

Biatlon 12. Jun 202312:11 0 komentarjev
Uroš Velepec
Foto: Aleš Fevžer

Nemški biatlon si želi s tehnološkimi novostmi pridobiti prednost pred tekmeci. Glavni trener Uroš Velepec je reprezentanco zato popeljal v vetrovni kanal podjetja BMW, kjer običajno testirajo ekipe iz avtomobilskega športa, ter tam natančno analiziral strelsko pripravljenost ekipe, so zapisali na spletni strani nemške biatlonske zveze.

Aerolab BMW Group, BMW od jeseni tesno sodeluje z nemško reprezentanco, je bil v preteklem tednu kar dva dni gostitelj nemških biatloncev. V vetrovnem kanalu so biatlonci testirali streljanje, predvsem pa skušali optimizirati proces streljanja in položaj telesa pri strelu, kar bodo po temeljiti analizi skušali nato na treningih prenesti tudi v prakso.

Kanal je biatloncem ponudil testiranje strelskih nastopov v vetru z različno jakostjo in smerjo. Šestinpetdesetletni Velepec je testiranja nato označil za “zelo dragocena” in govoril o “pomembnih in obetajočih rezultatih”.

“Imamo samo eno nalogo – na tekmovanjih moramo biti čim boljši. In da bi nam to uspelo, moramo delovati na številnih področjih. Če želimo biti del svetovne elite, pa moramo uvajati tudi novosti in se truditi za napredek. Vesel sem, da smo dobili priložnost v vetrovnem kanalu in da so nam pri analizi na voljo strokovnjaki za aerodinamiko,” je testiranja komentiral Velepec.

Benedikt Doll
Foto: AP Photo/Petr David Josek

Med drugim so imeli tekmovalci na puškah dodatne merilne naprave, ki so beležile postopek merjenja in sprožitve strela, vse skupaj pa so posnele tudi kamere. Posebnost so bili tudi senzorji na podplatih tekaških čevljev, ki so merili položaj strelcev in porazdelitev obremenitve.

Del nemških biatloncev že zdaj velja za najboljše v karavani, testi pa bodo pokazali, kaj najboljši delajo drugače v primerjavi z nekaj slabšimi, na koncu pa naj bi skušali pridobljene rezultate prenesti na celo ekipo in popraviti dosežke vseh reprezentantov. Model bodo nato skušali razširiti tudi na druge.

“Že zdaj smo videli razlike. To smo vedno domnevali, zdaj smo dobili dokaze, in vemo, kako to počnejo,” pravi Velepec, ki mora zdaj najti način, da znanje prenese na celotno ekipo. A za končne ugotovitve je prezgodaj, saj bo analiza rezultatov glede na zapis na spletni strani trajala vsaj nekaj tednov.

V analizi bodo upoštevali tudi subjektivne občutke in mnenja tekmovalcev, so še zapisali in dodali, da je bil to le prvi, ne pa tudi zadnji obisk vetrovnega kanala.