V zaključku domačih priprav brez Anamarije Lampič

Biatlon 26. Jan 202315:16
Foto: Aleš Fevžer

Slovenski biatlonci in biatlonke nestrpno odštevajo dneve do vrhunca sezone, svetovnega prvenstva. Ta bo v nemškem Oberhofu potekal od 8. do 19. februarja. Izbrana vrsta bo zaključne priprave opravila v Ruhpoldingu, kamor se bo preselila v ponedeljek. Še pred tem pa formo pili na Pokljuki, kjer pa zaradi bolezni manjka Anamarija Lampič.

Biatlonska reprezentanca se te dni mudi na Pokljuki, kjer tekmovalci in tekmovalke lovijo vrhunec forme za najpomembnejše tekme v sezoni. V Oberhofu se bo svetovno prvenstvo začelo na slovenski državni praznik – 8. februarja, ko bo na sporedu mešana štafetna preizkušnja.

Zaključne priprave bodo tekmovalke in tekmovalci pod vodstvom nemškega trenerja Ricca Grossa opravili v Ruhpoldingu, kamor se bodo opravili v ponedeljek. Še pred tem pa zadnje podrobnosti v teku in streljanju ’popravljajo’ v standardni bazi na Rudnem polju. Ob tej priložnosti so bili pred potjo na prvenstvo še zadnjič v živo na voljo za pogovore s predstavniki medijev.

Spored svetovnega prvenstva v Oberhofu:

sreda, 8. februar: mešana štafeta

petek, 10. februar: ženski sprint (7,5 km)

sobota, 11. februar: moški sprint (10 km)

nedelja, 12. februar: žensko (10 km) in moško (12,5 km) zasledovanje

torek, 14. februar: moška individualna tekma (20 km)

sreda, 15. februar: ženska individualna tekma (15 km)

četrtek, 16. februar: posamična ekipna tekma

sobota, 18. februar: moška in ženska štafeta

nedelja, 19. februar: moški (15 km) in ženski (12,5 km) skupinski start

Da ujame že prikazano formo

V ženski konkurenci je manjkala najboljša slovenska biatlonka sezone Anamarija Lampič, ki je trenutnih 90 točk in 39. mesto v svetovnem pokalu dosegla z dvema petima mestoma v sprintu – najprej v Hochilfznu decembra lani, nato še v Anterselvi pred tednom dni. Polona Klemenčič ima sedem točk manj in je trenutno 42.

Na zasledovanju na Južnem Tirolskem ni nastopila, saj je zbolela. Kot se je izkazalo, jo je angina kar pošteno zdelala, zato je v teh dneh na Pokljuki ni.

Anamarija je dvakrat zasedla 5. mesto v sprintu svetovnega pokala. V Hochfilznu na zasledovanju ni startala po odločitvi ekipe, v Anterselvi pa zaradi bolezni. Foto: Guliverimage

“Škoda, da ni mogla nastopiti na zasledovanju, a se je odločitev izkazala za pravilno, saj je še vedno bolna. Zdaj se mora povsem pozdraviti, da bo pripravljena na tekme na svetovnem prvenstvu. Upam, da bo. Da se čimprej vrne na treninge in spet doseže že prikazano formo,” je odsotnost nekdanje tekačice pojasnil glavni trener Ricco Gross.

Najprej zdravje

Nemec, ki z novinarji komunicira v maternem jeziku, je sicer zadovoljen s predstavami reprezentance po novem letu: “Celotna ekipa je v primerjavi z decembrom naredila korak naprej. To je za nas zelo dobro. Seveda si želimo tega napredka še naprej, v prvi vrsti pa si želimo, da bi bili vsi člani reprezentance zdravi. Torej da bi ostali zdravi ali pa se pozdravili.”

Nekaj težav z zdravjem je imel na zadnjem prizorišču svetovnega prvenstva v Italiji tudi glavni nosilec rezultatov Jakov Fak. “Načeloma sem bolje, a bom še kakšen dan potreboval, da izkašljam to iz sebe. V Anterselvi ni bilo najbolje, a sem zborbal,” je dejal 35-letnik, ki je teden dni pred tem na individualni tekmi v Ruhpoldingu po skoraj dveh letih spet stopil na stopničke. Osvojil je tretje mesto.

Foto: Aleš Fevžer

Tekmovalcu za velike tekme, ki je na svetovnih prvenstvih do zdaj osvojil pet kolajn, bo tako zelo prav prišel nekoliko manj naporen teden. “Intenziteta treningov je nižja, saj se morajo reprezentanti malce spočiti. Naslednji teden v Ruhpoldingu pa jo bomo spet dvignili. Smo na dobri poti, zato smo lahko optimistični pred prvenstvom,” je še dodal trener Gross.

Gross o možnostih Faka na SP: “Za vse, ne le zanj, je pomembno, da ostane zdrav. Potem je vse mogoče. Ob 100-odstotnem streljanju je lahko zelo visoko. V Ruhpoldingu je združil odličen tek in izjemno streljanje. Zdaj ima spet tisti občutek, kako je če si na stopničkah in dobil je potrditev, da to še vedno zmore. V Anterselvi je na sprintu dvakrat zgrešil, zato je imel na zasledovanju, kjer je nastopil vrhunsko, slabše izhodišče. Delamo na tem, da bi vse stvari funkcionirale že ob prvem nastopu.”

Medalje niso najpomembnejše

Ekipa se v Nemčijo ne podaja zgolj sodelovat, pa čeprav Gross nima jasno zastavljenih rezultatskih ciljev. “To je zelo težko reči in napovedati. Kolajna ali določeno mesto … Največji cilj je, da vsakega biatlonca in biatlonko pripravimo tako, da lahko v Oberhofu doseže vrhunec svoje forme. Kaj to pomeni rezultatsko, bomo videli. Medalje so pomembne, a ne najpomembnejše. Najbolj pomemben je vtis, ki ga pusti celotna ekipa,” je zaključil Nemec. Ta bo na pot v Srednjo Evropo popeljal kompletno reprezentanco (med ženskami bo štafeto poleg Anamarije Lampič, Polone in Žive Klemenčič dopolnila še Lena Repinc), kdo bo startal na kateri tekmi SP, pa se bo odločil šele v Oberhofu.

Komentari

Vaš komentar