Zmagi na Norveško, Lampič z odličnim tekom med deseterico

Biatlon 8. Dec 202315:45 > 15:48 0 komentarjev
Anamarija Lampič
Foto: Profimedia

Norvežan Tarjei Boe je zmagovalec moškega biatlonskega sprinta za svetovni pokal v avstrijskem Hochfilznu. Na 10-kilometrski progi je za vsega 4,9 sekunde prehitel rojaka Sturlo Holma Laegreida in za 10 Šveda Sebastiana Samuelssona, ki pa je moral enkrat v kazenski krog. Med Slovenci je bil najboljši Jakov Fak na 22. mestu. Tudi v ženski konkurenci se je zmage veselila Norvežanka Ingrid Landmark, Anamarija Lampič je osvojila osmo mesto.

Slovenija je resda ostala brez vidne uvrstitve, zato pa dosegla soliden ekipni uspeh. Anton Vidmar je prikazal odličen tek in kljub dvema zgrešenima streloma zaostal za Fakom le štiri sekunde, pa čeprav je slednji moral v kazenski krog le enkrat.

Točke sta z 32. in 37. mestom osvojila tudi Lovro Planko in Miha Dovžan. Prav Planku se je dolgo obetala zelo visoka uvrstitev, saj je prvo streljanje opravil brez napake in bil na vmesnem času 10., stoje pa je zgrešil dva strela. Dovžan je moral v kazenski krog enkrat.

Odločitev o zmagovalcu je padla v zadnjem krogu, kjer je imel največ moči 35-letni Norvežan ter z vrha zrinil rojaka Laegreida. Vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala pa je zdaj prevzel Samuelsson, ki ima šest točk več kot Boe. To vsekakor obeta zelo zanimivo sobotno zasledovanje. Doslej vodilni Nemec Philipp Nawrath je osvojil le 34. mesto in zdrsnil na tretje mesto.

Bolje na progi kot na strelišču

“Predvideval sem, da se na progi ne bom počutil najboljše. Vseeno sem poskusil izvleči iz sebe vse. Žal sem na streljanju leže enkrat zgrešil, čeprav sem se poskušal zbrati in oddelati kolikor dobro se je dalo. Na progi sem imel vzpone in padce. Imel sem dve krizi, ki pa sem ju poskušal prebroditi,” je po tekmi za SZS povedal Fak.

“Vsi tekmovalci v točkah, kar pomeni zelo dober nastop. Bili pa smo boljši na progi kot na strelišču. Tekmovalci so tam delali napake, tako da je bilo zagotovo možno še več. Vseeno pa smo zelo pozitivni pred zasledovalno tekmo in tudi štafeto,” pa je tekmo ocenil trener Ricco Gross.

FOTO: Profimedia

Lampič nadomestila zgrešene strele

Norveška biatlonka Ingrid Landmark Tandrevold je zmagovalka sprinta v Avstrijskem Hochfilznu. S “čisto desetko” na strelišču je za 4,1 sekunde ugnala Švedinjo Elviro Öberg in za 19,7 Francozinjo Justine Braisaz Bouchet, ki sta bili s puško nenatančni enkrat. Anamarija Lampič je z odličnim tekom nadomestila tri zgrešene strele in bila osma.

Lampič je še enkrat več dokazala, da sodi v sam tekaški vrh biatlonske karavane, še vedno pa se ni povsem spoprijateljila s puško. Očitno pa ji zelo leži tudi proga v Hochfilznu, kjer je že lanski premierni sezoni v biatlonu osvojila peto mesto.

Tokrat je na strelišču najprej zgrešila enkrat, stoje pa še dvakrat, v zadnjem krogu 7,5-kilometrske proge pa je nato z odlično pripravljenimi smučmi dala vse od sebe in z najhitrejšim tekom v karavani pridobila kar 16 mest.

Do novih točk je prišla tudi Polona Klemenčič z dvema zgrešenima streloma na 28. mestu, ki si je priborila tudi lepo izhodišče za zasledovanje.

Mlada Lena Repinc je bila z dvema zgrešenima streloma 53., Živa Klemenčič pa s tremi 78. in se bo že pripravljala na nedeljsko štafeto.

Do menjave je prišlo tudi v vodstvu skupnega seštevka svetovnega pokala. Nemka Franziska Preuss zaradi okužbe s koronavirusom ni tekmovala, kar je za prevzem vodstva izkoristila danes 15. Francozinja Lou Jeanmonnot, le 12 točk pa zaostaja Tandrevold. Lampič je v skupnem seštevku napredovala na 21. mesto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!