Kdo je slovenski mladi up, ki se bo kalil ob Tadeju Pogačarju?

Kolesarstvo 8. Dec 202313:28 0 komentarjev
Anže Ravbar
Foto: Denis Sadiković

Čeprav je znano že nekaj časa, pa je od tega tedna naprej tudi uradno. Kolesarska ekipa UAE Emirates, za katero bosta v svetovni seriji tudi v prihodnjem letu nastopala Tadej Pogačar in Domen Novak, je še veliko bolj slovenska kot do zdaj. Za to je poskrbela novoustanovljena mladinska ekipa emiratov, imenovana Gen Z.

Načrti moštva UAE Emirates, ki je v prvem decembrskem tednu predstavila končno podobo kolesarske zasedbe, se bodo začeli uresničevati že to nedeljo, ko bodo začeli priprave v Španiji. V Alicanteju na sredozemski obali bodo ostali vse do tik pred božičem (21. decembra), tam pa bo mogoče slišati tudi veliko slovenskega jezika.

V prvi vrsti bodo za to poskrbeli kolesarja ekipe svetovne serije Tadej Pogačar in Domen Novak ter eden od športnih direktorjev ekipe Andrej Hauptman. Zelo slovensko pa bo obarvana tudi novoustanovljena ekipa Gen Z, torej mladinska zasedba emiratov, ki ji bo poveljeval Jan Polanczaradi zdravstvenih težav sveži kolesarski upokojenec.

31-letni Kranjčan bo skrbel za 11-člansko zasedbo obetavnih mladeničev, med katerimi bosta tudi dva Slovenca. Gal Glivar se je ekipi UAE na preizkušnjo pridružil že v poletju 2023 in očitno prepričal tamkajšnje šefe. Novost pa je, da bo ob njem dirkal tudi aktualni mladinski evropski prvak Anže Ravbar.

Anže Ravbar
Foto: Denis Sadiković

Komaj 18-letni Dolenjec, ki se je v evropskega prvaka oblikoval v mladinski zasedbi novomeške Adrie Mobil, je konec septembra kronal delo mladinske reprezentance in na evropskem prvenstvu na Nizozemskem osvojil zlato kolajno. Da je bil dan za slovensko kolesarstvo popoln, je poskrbel Žak Eržen s tretjim mestom.

Iz pekla do raja

“Malo je neverjetno, nisem si predstavljal, da imam možnost tudi za zmago. Lani nisem nastopil niti na eni dirki za reprezentanco, saj me je celo leto bolelo koleno. Spomladi sem to saniral in se vrnil. Čez celo sezono sem stopnjeval, na koncu mi je vendarle uspelo. Zaslužen sem tudi sam, ker nisem odnehal,” je takrat razlagal na novinarski konferenci.

Da mu je prav majica evropskega prvaka odprla vrata tujih ekip, je priznal že v pogovoru z mediji. Takrat sicer še ni vedel, kje bo nastopal v prihodnji sezoni. In zakaj ga je tako hitro potegnilo v tujino?

“Mislim, da je zdaj tak trend in se mu je treba prilagoditi. Ne moreš nekaj po svoje. Ne da me zdaj zelo vleče, ampak zaupam ljudem, ki jim tudi drugi. Bomo videli, kako bo,” je dejal Ravbar, ki je imel na mizi tudi ponudbo članske ekipe Adrie. A je očitno prevladala priložnost, da se kali tudi ob Tadeju Pogačarju.

Najprej napredek, nato klasike?

Uspehi slovenskih članov torej odpirajo vrata tudi mladim kolesarjem s sončne strani Alp. Emirati so v svoje vrste dobili kolesarja, ki si želi biti hiter predvsem na klasičnih enodnevnih preizkušnjah, o skupnih seštevkih pa še ne razmišlja. Ker si je na Nizozemskem zmago privozil z napadom v zaključku, pa bi ga lahko čez nekaj let videli tudi v podobnih akcijah, kakršne trenutno prinašajo zmage prav Pogačarju.

Ko ob Ravbarju, Glivarju in Erženu omenimo še imeni Jakob Omerzel in Erazem Valjavec, je jasno, da se za prihodnost slovenskega kolesarstva ni treba bati.

Kolesarji v mladinski ekipi UAE:

Abdulla Alhammadi (ZAE)
Mohammad Almutaiwei (ZAE)
Owen Cole (ZDA)
Luca Giaimi (Italija)
Gal Glivar (Slovenija)
Johnatan Guatibonza (Kolumbija)
Abdulla Jasim (ZAE)
Duarte Marivoet (Belgija)
Anže Ravbar (Slovenija)
Gibbe Staes (Belgija)
Pablo Torres (Španija)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!