Ilka Štuhec na pokopališču slovenskega smuka

Alpsko smučanje 15. Jan 202412:41 7 komentarjev
Za Ilko Štuhec ni videti slovenskih naslednic. Profimedia

Prva dama slovenskega smuka Ilka Štuhec s prvimi tekmami nove sezone resda ne more biti zadovoljna. A še bolj skrb vzbujajoč je vpogled v slovensko žensko zaledje hitrih disciplin. Karieri dobitnice malega globusa in zmagovalki kar sedmih smukov svetovnega pokala bo namreč sledilo veliko zatišje.

Z dvanajstim mestom na sobotni smukaški preizkušnji in dvema zanesljivima superveleslalomskima ničlama Ilka Štuhec v Zauchenseeju vsekakor ni prejela želenega vetra v odprta jadra. Trenutno enajsta smukačica svetovnega pokala ne skriva, da so njene ambicije precej večje, obenem pa po premaganih zdravstvenih težavah in počitku napoveduje intenzivno delo na treningih.

Usmerjeno bo predvsem v boljšo tekmovalno izvedbo, saj je njeno smučanje v boju za točke svetovnega pokala le bleda senca lanskoletnih šampionskih predstav. Kot bi se v Mariborčanko znova naselili dvomi, zaradi katerih je njeno smučanje posledično bolj pasivno, brez zanjo značilnega dodajanja hitrosti, nov korak nazaj pa je naredila v tehničnih odsekih.

Rezultatska uspešnost v preostanku sezone utegne ob notranji smukaški iskri vplivati tudi na Ilkino pomladno odločitev o nadaljevanju kariere. A ne glede na to, na katero stran se bo nagnila tehtnica, je jasno, se 33-letna dvakratna svetovna prvakinja nezadržno bliža ciljni črti. Takrat pa bo za slovensko alpsko smučanje dokončno zazevala velikanska smukaška vrzel.

Ilka Štuhec je namreč zadnja slovenska smukačica. Že nekaj časa je osamljena na najvišji tekmovalni ravni. Zadnji Slovenki, ki sta poleg nje v najhitrejši disciplini prišli do točk svetovnega pokala, to sta Maruša Ferk in Vanja Brodnik, sta že lep čas v pokoju. Kot kajpak tudi Tina Maze, ki je krono svetovne prvakinje predala prav Ilki, pred tem pa je bila kot edina Slovenka olimpijska prvakinja. Omenjene smučarke so tudi zadnje dobitnice točk v evropskem pokalu, o hitrostnem mrtvilo pa priča tudi pogled v mlajše kategorije.

Ilka Štuhec je na smukaški lestvici Mednarodne smučarske zveze edina aktivna slovenska smučarka med najboljšo dvestoterico. Na 208. mestu najdemo Nejo Dvornik, ki je do tega položaja prišla zaradi nastopov na državnem prvenstvu. Ob tem je jasno, da bo njena kariera osredotočena na obe tehnični disciplini. Podobno velja za Andrejo Slokar, ki je na omenjeni lestvici 358. Mesto pred njo je 17-letna Ana Bokal iz mladinske reprezentance, ki na tekmah nižje ravni prav tako večinoma nastopa v slalomu in veleslalomu.

Ilka Štuhec. Foto: Profimedia

Dovolj zgovoren je tudi pogled na smuke na mladinskih svetovnih prvenstvih. Ilka Štuhec, prvakinja leta 2008, bo bržčas še lep čas zadnja dobitnica kolajne. V oči pa bode podatek, da je v zadnjih šestih letih slovenske barve kot edina le na tekmi (leta 2020) branila Lina Knific. Ob že tako zelo ozki bazi smučark (v ekipi evropskega pokala je ena zdrava tekmovalka, v mladinski ekipi pa peterica) in trenutni tehnični usmeritvi torej v bližnji prihodnosti novega smukaškega obraza ne gre pričakovati.

Zaradi manka tekmovalk slovenska reprezentanca že lep čas nima klasične ekipe za hitri disciplini. Na papirju resda obstaja, a gre za ekipo Ilke Štuhec, za katero SZS nameni 200 tiso evrov. Tudi Tina Maze je delovala samostojno. Maruša Ferk pa je ostala pred vrati reprezentance, tako da je v zadnjih dveh sezonah trenirala samostojno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje