Jasno sporočilo Ilke Štuhec

Ilka Štuhec je pod masko skrivala širok nasmeh. Foto: Profimedia

O tem, da je slovenska smučarska reprezentantka Ilka Štuhec pripravila temelje za preboj med smukaško elito, dovolj zgovorno priča občutek o neizstreljenih nabojih po dveh petih mestih v Lake Louisu.

Zaradi hudega mraza v kanadski provinci Alberta je nastopila z obrazno masko. A dvomov o tem, da se je pod njo ob prihodu v cilj skrival nasmeh, pravzaprav ne more biti. Debelih 46 mesecev je minilo od dveh zaporednih tekem Ilke Štuhec z uvrstitvijo med najboljših pet v svetovnem pokalu. A če je bil to v njenem zlatem obdobju, ki ga je zaznamovala tudi z zmagami in dvema naslovoma svetovne prvakinje, standard, pa so bile v zadnjih treh letih uvrstitve med peterico prej izjema kot pa pravilo.

Petkov in sobotni smuk v Lake Louisu je 32-letna Štajerka končala na petem mestu, od težko pričakovane vrnitve na stopničke za zmagovalke jo je ločilo 36 oziroma 59 stotink sekunde. A vendarle je bilo tokratno stegovanje rok proti vrhu drugačno. Drugačno od, denimo, lanskoletnega petega mesta v Val d’Iseru in četrtega leto pred tem, pa tudi od šestih mest v St. Antonu in Garmisch-Partenkirchnu v letih 2021 in 2020.

Ilkin Lake Louise 2022, skupaj z dosežki na uradnih treningih, kjer je bila druga, tretja in deveta, lahko namreč bolj kot kakovosten začetek sezone označimo za napoved velike vrnitve. Pred osmimi meseci je namreč ob odločitvi za nadaljevanje kariere in zavedanju, da gre za zadnjih poskus brez popravnega izpita, posegla po velikih spremembah. Ob prevetritvi spremljevalnega štaba je za največjo poskrbela z zamenjavo opremljevalca smuči in, kot vse kaže, zadela v polno.

Smuči Kästle, na katere je stopila po slovesu od Stöcklija, so v doslej preizkušenih in videnih pogojih očitno konkurenčne, predvsem pa ji v kombinaciji s čevlji, nastavitvami in pripravo prinašajo vnovično zaupanje v opremo. To pa je pri glavnini smučark, za Ilko Štuhec pa je to še toliko bolj izrazito, eden od temeljev za bolj agresivno in napadalno smučanje s približevanjem proti mejam tekmovalnega tveganja.

Tako je nekdanja smukaška kraljica iz Maribora v določenih odsekih proge v Lake Louisu že spominjala na neustrašno napadalno izpred nekaj let. Na tisto Ilko, ki je skoke in zavoje pričakovala z močnim pritiskom na smučarski čevelj. Ali pa na smukačico, ki se v ravninskih delih zlije s podlago in s telesnimi “blažilci” kroti grbine. Za še večjo konkurenčnost, h kateri tudi sama stremi, so tokrat manjkali navezava in povezava dobrih sekvenc v tekmovalno celoto, kanček več drznosti, še večja natančnost in bolj izrazito razvijanje hitrosti.

Foto: Ptofimedia

“Z rezultatoma seveda moram biti zadovoljna. To ni več naključje. A če sem peta in je zaostanek relativno majhen, sama pa vem, da še nisem pokazala najboljše vožnje, lahko zaključim, da je mogoče še marsikaj,” proti stopničkam, na katerih je nazadnje stala 10. 2. 2019, ko je še drugič postala svetovna prvakinja, pogleduje edina slovenska smukačica in na ta način sporoča, da še zdaleč ni izstrelila vseh nabojev. “Z vožnjo res nisem najbolj zadovoljna. Na določenih odsekih sem bila v tem tednu že boljša. Nekaj je prispevalo tudi vreme. A to je šport na prostem, zato se s tem ne gre ubadati,” dodaja.

Tudi sama priznava, da so povratne informacije o opremi zelo pozitivne. “S smučmi sem bila zadovoljna že pred smukoma v Lake Louisu. No, zdaj to vedo vsi. Glede tega ne gre izgubljati besed. Smučem zaupam. Sem samozavestna. Super,” zadovoljstva ne skriva članica Branika, ki bo v nedeljo v Lake Louisu nastopila še v superveleslalomu, kjer jo zaradi skromnih rezultatov v preteklih zimi čaka slabše izhodišče (št. 47.), nato pa se bo s karavano preselila v Evropo in pripravila na hitrostne preizkušnje v St. Moritzu.

Komentari

Vaš komentar