Kdo bo zastavonoša na igrah v Pekingu? Odgovor je tu

Zimski športi 24. Jan 20227:41 > 8:23 5 komentarjev
Foto: Guliverimage

Olimpijski komite Slovenije je sporočil imeni športnikov, ki bosta na otvoritvi prihajajočih iger vihtela slovensko zastavo. Ta čast bo pripadla alpski smučarki Ilki Štuhec in deskarju Žanu Koširju.

Po poletnih olimpijskih igrah 2020 lani v Tokiu, ko so nacionalni komiteji prvič izbrali po enega športnika in eno športnico za nosilca zastav svojih držav, se je Mednarodni olimpijski komite (Mok) odločil, da bo protokol enak tudi na zimskih igrah. Te se v Pekingu začnejo že čez slaba dva tedna (4. februarja).

Na stadion Ptičje gnezdo, ki bo otvoritev iger gostil drugič – prvič poletne igre 2008 – bosta slovensko zasedbo kot prva med enakimi popeljala alpska smučarka Ilka Štuhec in deskar na snegu Žan Košir. Po Bojanu Tokiću in Evi Terčelj bosta postala drugi par, ki bo slovensko trobojnico ponosno vihtel v duetu.

Oba sta ob tej priložnosti izjemno ponosna in vesela. Dvakratna smukaška svetovna prvakinja je ob izboru dejala: “Zelo sem počaščena in vesela, da imam to čast. Verjamem, da bo res nekaj edinstvenega, zato že komaj čakam! Ne vem sicer, kako naj se pripravim na ta nastop, morda mi lahko Žan pomaga?!”

Ilka zelo pozdravlja možnost izkazovanja enakopravnosti, saj gre za nekaj novega in drugačnega. Svoje misli pa je zaključila v zanjo značilnem veselem in pozitivnem tonu: ”Super je, da to lahko narediva dva športnika naenkrat, tako enemu ni treba čakati še 4 leta!”

Zelo podobnih misli je tudi trikratni udeleženec olimpijskih iger, ki je pod petimi krogi zbral tudi tri medalje. Po srebru in bronu v Sočiju 2014 je še en bron osvojil v Pjongčangu pred štirimi leti. ”Ilka, ali kaj treniraš? Pa ne mislim smučarskih zavojev, to vem, da znaš! Mislim, to … zastavo. Ali imava midva to … zastavo Slovenije?! Hitro spakiraj torbe in se vidiva v Pekingu!” je eden najboljših deskarjev v paralelnih disciplinah vseh časov hudomošno odgovoril Štajerki.

Kot prvi je sicer slovensko zastavo na otvoritvi iger nosil smučarski skakalec Franci Petek, ki mu je ta čast pripadla na zimskih igrah v Albertvillu leta 1992. Kot zadnja pa jo je na zimskih igrah pred štirimi leti nosila nekdanja smučarska tekačica Vesna Fabjan. Pogovor z obema si boste lahko v naslednjih dneh prebrali na naši spletni strani.

Slovenske zastavonoše

Poletne olimpijske igre

Barcelona 1992: Rajmond Debevec

Atlanta 1996: Brigita Bukovec

Sydney 2000: Iztok Čop

Atlanta 2004: Beno Lapajne

Peking 2008: Urška Žolnir

London 2012: Peter Kauzer

Rio 2016: Vasilij Žbogar

Tokio 2020: Bojan Tokić/Eva Terčelj

Zimske olimpijske igre

Albertville 1992: Franci Petek

Lillehammer 1994: Jure Košir

Nagano 1998: Primož Peterka

Salt Lake City 2002: Dejan Košir

Torino 2006: Tadeja Brankovič

Vancouver 2010: Tina Maze

Soči 2014: Tomaž Razingar

Pjongčang 2018: Vesna Fabjan

Peking 2022: Ilka Štuhec/Žan Košir

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje