Klavrn konec izjemne kariere?

Alpsko smučanje 4. Dec 202116:24 > 16:25 3 komentarji
Kjetil Jansrud; Foto: AP Photo/Robert F. Bukaty via Guliver

Medtem ko se je Norvežan Aleksander Aamodt Kilde z zmago v Beaver Creeku veličastno vrnil v smučarsko karavano, pa si je njegov rojak Kjetil Jansrud poškodoval koleno. Poraja se vprašanje, ali je padec na progi Ptice roparice pomenil tudi konec njegove kariere.

Petkov superveleslalom v Beaver Creeku je imel veliko junakov in poražencev. S sklonjeno glavo so se iz ciljne arene podajali tudi slovenski smučarji, saj so še drugič zapored ostali brez točk. Norveški tabor pa je imel oboje – zmagovalca in osmoljenca. Aleksander Aamodt Kilde je namreč slavil prvo zmago po januarski poškodbi. Skrbi pa je v norveški tabor vnesel Kjetil Jansrud, ki je preizkušnjo končal s padcem in trkom v zaščitno ograjo.

Jansrud je pred meseci izražal javno nezadovoljstvo z olimpijskimi igrami v Pekingu. Poudarjal je, da tekem ne bi smele gostiti države s tovrstnimi režimi. Zdaj vse kaže, da ne bo del teh iger. Prvi pregled v Koloradu je namreč pokazal, da si je 36-letni Viking, za katerega je bila tokrat štartna številka 13 res nesrečna, poškodoval stranske in križne kolenske vezi.

Iz norveškega tabora so že sporočili, da Jansruda zdaj čaka pot v domovino, kjer bo prestal podrobne preglede in po vsej verjetnosti operacijo.  Ker je že pred sezono namignil, da je to skoraj zanesljivo njegova zadnja zima v karieri, so se na Norveškem že pojavili govorice o predčasnem in klavrnem koncu športne poti.

Kjetil Jansrud je sicer več kot desetletje sooblikoval svetovni vrh v hitrih disciplinah, točke pa je zbiral tudi v veleslalomu. Pohvali se lahko s kar 23 zmagami v svetovnem pokalu, štirimi malimi kristalnimi globusi in kar osmimi kolajnami na velikih tekmovanjih. Med drugim je bil tudi olimpijski (Soči 2014, superveleslalom) in svetovni (Aare 2019, smuk) prvak. O tem, kako dolgo je bil na sceni, pa priča tudi podatek o tem, da je leta 2004 v Mariboru postal mladinski svetovni podprvak v veleslalomu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje