Kosovo v smučarske skoke vstopa s slovenskim znanjem

Smučarski skoki 8. Feb 202313:27 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Družina smučarskih skokov dobiva novega člana. To je Kosovo, ki si bo pot v svet tega športa utiralo s tujim znanjem. Potni list te države bo dobila Avstrijka, njen trener pa je Slovenec.

Reprezentanca Kosova bo dobilo prvo tekmovalko v smučarskih skokih. To bo postala Avstrijka Sophie Sorschag, ki bo konec meseca prevzela kosovski potni list in nastopala pod novo zastavo. Sorschag je letos poleti ostala brez mesta v avstrijski reprezentanci, zato je iskala novo rešitev za nadaljevanje kariere. Njen vrhunec je naslov svetovne prvakinje na ekipni tekmi skakalk v Obersdorfu pred dvema letoma.

Kosovska zveza bo torej kmalu uredila birokratske zadeve, ki ji bodo omogočale prijavo prve tekmovalke v svetovnem pokalu, načrtujejo pa tudi gradnjo prve skakalnice v tej deželi. Kosovo bo tako postalo 46. članica skupine držav, ki imajo na svojem ozemlju skakalni objekt, prva naprava naj bi imela K-točko pri 60 metrih.

Sophie Sorschag. Foto: Guliverimage

Klicali so kar 18 smučarskih zvez

Da imajo na Kosovu resne načrte v smučarskih skokih, potrjuje tudi dejstvo, da preboj v ta šport načrtujejo s slovenskim znanjem. Trener Sophie Sorschag bo namreč Slovenec Jure Radelj. Gre za nekdanjega slovenskega smučarskega skakalca, ki je barve naše države zastopal v 90-ih letih in na prelomu tisočletja.

“Obljubili so nam, da bo Sophie konec februarja dobila potni list, krili pa bodo tudi stroške celotnega programa priprav.Ko je Sophie dobila pogodbo, ni skrivala navdušenja. Tako srečne osebe še nisem videl. V iskanju možnosti za nadaljevanje njene karier smo poklicali 18 različnih smučarskih zvez, a nam jih je odgovorilo le pet. Pred Kosovom smo se na primer dogovarjali tudi s Srbi,” pot svoje tekmovalke za skijumping.pl razkriva Slovenec.

Jure Radelj je bil v sezoni 2000/2001 najboljši Slovenec v svetovnem pokalu. Foto: Aleš Fevžer

Sophie Sorschag je trenutno članica slovenskega kluba SSK Norica Žiri in nastopa na tekmovanjih v Sloveniji. Nedavno je dobila tekmo smučark skakalk v Planici.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!