Žan Kranjec: Hadalinu v teh trenutkih ni lahko

Alpsko smučanje 20. Jan. 202217:56 > 18:006 komentarjev
Delite:
Žan Kranjec. Foto: GEPA pictures/Thomas Bachun via Guliver

"Še vedno se lahko kosam z najboljšimi in posledično borim za olimpijsko odličje," pravi najboljši slovenski slalomist Žan Kranjec, ki je pred zadnjima slalomoma pred odhodom v olimpijski Peking spregovoril tudi o umiku Štefana Hadalina.

Potem ko je Štefan Hadalin v začetku tedna potegnil ročno zavoro, ”zaradi osebnih razlogov”, kot je navedel sam, prekinil tekmovalno sezono in se s tem odrekel tudi nastopu na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu, je Žan Kranjec ostal osamljeni slovenski olimpijski jezdec v tehničnih disciplinah.

“Velika škoda je, da je prišlo do tega, torej da se je oziroma so se odločili za konec sezone. Verjamem, da se za po potezo ni bilo preprosto odločiti. Vem, da Štefanu ni lahko,” razmišlja veleslalomski prvokategornik in ob tem opozarja, da sta bila s Hadalinom vrsto let sopotnika na tekmah svetovnega pokala, zato še zdaleč ni brezbrižen.

“Za vse v ekipi je pomembno, da se dobro razumemo, da si pomagamo. Kolikor je to le mogoče. A pomagaš lahko do določene mere. Na koncu pa je na posamezniku, da premaga določene težave,” je o temi, ki zaradi spoštovanja do najboljšega slovenskega slalomistka ostaja zavita v debelo tančico skrivnosti, dodal Kranjec.

Zgodba se je pravzaprav obrnila. Lani se je namreč zaradi družinske tragedije za tekmovalni premor odločil prav Kranjec. Zanj je imela nato vrnitev prizvok zmage, čeprav se nato rezultatsko in smučarsko ni približal svojim najboljšim in tudi želenim izvedbam.

Foto: Thomas Bachun – Gepa Pictures via Guliver

Novo sezono je sicer Kranjec začel sanjsko – s tretjim mestom v Söldnu. Slabše je bilo nadaljevanje. Na preostalih štirih veleslalomih se mu namreč ni uspelo zavihteti višje od desetega mesta, tako da je posledično po več kot petih letih izpadel iz elitne sedmerice. “To me je sicer malce ‘zapeklo’. Predvsem zaradi slabšega štartnega izhodišča. Vseeno menim, da v Pekingu, kjer naj bi bila proga kakovostno pripravljena, to ne bo igralo odločilne vloge,” pravi.

“Začetek sezone je bil res dober. Bil sem samozavesten. Nato s smučanjem in rezultati nisem bil zadovoljen, vseeno o kakšni katastrofi nisem mogel govoriti. A to ni bilo tisto, kar sem želel. Zato sem se odločil, da izpustim slalom v Wengnu, uredim misli in se v Kranjski Gori predam dobrim treningom. Verjamem, da lahko letos vendarle še veliko pokažem. Tudi na olimpijskih igrah,” razmišlja najboljši slovenski slalomist, ki bo pred odhodom v Peking nastopil še na slalomih v Kitzbühlu in Schladmingu.

Za ZOI je predviden tudi za slalomsko in ekipno preizkušnjo, a je jasno, da bo njegov dan d 13. februar, ko bo na sporedu veleslalom. “Verjamem, da lahko do takrat dvignem raven smučanja. Želim se sneti z verige. Cilji ostajajo visoki. Vem, da se lahko podam tudi v boj za kolajne. To je največ, kar si smučar lahko želi. Zanjo bom storil vse, kar je v moji moči. Osnova pa je, da smučam tako, kot znam. Zaupam v svoje sposobnosti,” pravi Kranjo, ki je v zadnjem obdobju treniral v Podkorenu, tudi v družbi slovenske ženske ekipe in Norvežana Henrika Kristoffersena

Komentari

Vaš komentar