Veter v hrbet odpihnil uvrstitev orlov na oder za zmagovalce

Anže Lanišek; FOTO: Guliverimage

Smučarski skakalci so danes v Zakopanah dočakali prvo ekipno tekmo sezone. V dvoboju za najvišje mesto je bila od domačinke Poljske za pičlo točko boljša Avstrija, tretje mesto gre v roke Nemcem, Slovenija pa se je morala tokrat zadovoljiti s četrtim mestom.

Včeraj so v Zakopanah potekale kvalifikacije za nedeljsko posamično tekmo.

Varovanci Roberta Hrgote so se izkazali in se kar štirje uvrstili med najboljšo deseterico. Anže Lanišek je dosegel tretji rezultat, Peter Prevc je bil šesti, Lovro Kos in Timi Zajc pa sta bila izenačena na osmem mestu, kar je obetalo odlično uvrstitev na današnji ekipni tekmi.

Žal se slovenski orli tokrat niso tako izkazali. Po polovici tekme je bila zgoraj navedena četverica na petem mestu med devetimi nastopajočimi reprezentancami, na koncu pa so zasedli četrto mesto.

Žrtve slabih pogojev

V prvi seriji se ob slabših pogojih Kos ni ravno izkazal, pristal je pri 123.5 metra, a je zato z daljavo 131 metrov hitro popravil “okus” Peter Prevc. “Mišica” je očitno našel formo, za lep telemark je dobil tudi solidne ocene.

Zajc je ob močnem vetru v hrbet pristal pri 121 metrih, dobil lepo kompenzacijo za slabe pogoje, a je že takrat postalo jasno, da Slovenija ne bo ponovila lanskega uspeha, ko so “orli” na skakalnici Wielka Krokiew gladko slavili. Lanišek je kot zadnji doskočil pri 135 metrih.

Peter Prevc; FOTO: Guliverimage

Po prvi seriji je Slovenija za tretjim mestom, ki ga je držala Nemčija, zaostajala 17 točk. V vodstvu je bila domačinka Poljska, le par točk zadaj je bila Avstrija, pred Slovenijo so se uvrstili še Norvežani.

Popravljen vtis

V drugi seriji je Kos močno popravil rezultat. Skočil je 132 metrov in Slovenijo spravil na četrto mesto. Za tretjim mestom so varovanci Hrgote tedaj zaostajali že skoraj dvajset točk.

Starejši Prevc je še enkrat več dokazal, da ima rad Zakopane, v drugi seriji je pristal na 135.5 metra in zaostanek za tretjeuvrščeno Nemčijo stanjšal na slabih dvanajst točk.

Timi Zajc; FOTO: Guliverimage

Zajc je slabo voljo po prvem skoku pretopil v dober skok in poletel proti 131 metrom. Takoj za njim je Karlu Geigerju uspel skok dolg 138 metrov in s tem so v vodo padle še zadnje možnosti za današnje slovenske stopničke.

Lanišek je v drugem poskusu – z znova močnim vetrom v hrbet – pristal pri 129 metrih in potrdil končno četrto mesto.

Želeli so si stopničke

“Četrto mesto … Znamo precej bolje, a znali smo tudi že precej slabše. Nekje solidno in upam, da na naslednji ekipni tekmi pokažemo še kaj več,” je na kratko za Smučarsko zvezo Slovenije po prvi ekipni tekmi v sezoni dejal Lanišek.

“Prva ekipna tekma je za nami, mogoče ne po naših željah glede na raven skakanja, ki smo ga do zdaj kazali. Želeli smo si vsaj zmagovalni oder oziroma tudi zmago, a danes se ni izšlo. Mogoče smo imeli malo smole z razmerami, kakšen skok tudi z manjšo napako in v tej izenačeni konkurenci zelo hitro padeš na četrto mesto,” pa je dejal glavni trener slovenskih skakalcev Robert Hrgota. Ta upa, da bodo njegovi varovanci na posamični tekmi popravili vtis.

Robert Hrgota
Foto: Uroš Skaza

Jutri je, prav tako ob 16. uri, na sporedu še posamična tekma na veliki skakalnici. Poleg danes nastopajočih orlov, bodo Slovenijo zastopali še Žiga Jelar, Domen Prevc in Rok Masle.

Komentari

Vaš komentar