Marcel Hirscher dviguje prah, Slovenija ga (še) ne mika

Alpsko smučanje 10. Maj 202213:02 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Eden najboljših alpskih smučarjev vseh časov Marcel Hirscher se na oder svetovnega pokala vrača v vlogi šefa novega proizvajalca smuči (Ven Deer). Njegovo kadrovanje vznemirja predvsem avstrijsko smučarsko srenjo, čeprav bodo njegovi prvi aduti tujci. Med njimi ne bo Slovencev.

Ob letošnjih tradicionalnih tekmah v slovitem Kitzbühlu se je nekdanji smučarski šampion Marcel Hirscher predstavil v vlogi predtekmovalca. Petelinji greben je 33-letni zvezdnik preizkusil na smučeh znamke Van Deer. Gre za njegovo lastno blagovno znamko, ki smuči ne ponuja le rekreativnim smučarjem, temveč tudi tekmovalcem. Več kot očitno postaja, da, tako kot v tekmovalni karieri, tudi na tej ravni Hirscher ne želi biti le obrobni igralec. Ekipa, ki jo gradi okrog sebe in tudi sodelovanje z Red Bullom, pri naših severnih sosedih že plenita pozornost in dvigujeta vse več prahu.

Do danes je sicer Hirscher sklenil dogovor z dvema smučarjema svetovnega pokala, ki bosta v novi sezoni nastopala na Van Deerovih smučeh. Prvi je britanski tehnični specialist Charlie Raposo, ki je v minuli sezoni najprej v Lechu in nato dvakrat v Kranjski Gori prišel do točk svetovnega pokala. Druga in precej bolj odmevna okrepitev pa je Norvežan Timon Haugan, ki je že stal na stopničkah za zmagovalce svetovnega pokala, preteklo zimo pa je končal na robu slalomskih prvokategornikov.

A če je tovrstno kadrovanje v Avstriji minilo dokaj mirno, pa je bilo prelitega precej več črnila ob novačenju strokovnih sodelavcev. Da je del ekipe Marcelov oče Ferdinand Hirscher, ni presenečenje. V zadnjem obdobju pa se mu je pridružila še trojica, in sicer dolgoletni reprezentančni direktor Toni Giger ter serviserja Raphael Hudler in Bernhard Arnitz. Prvi je v preteklosti delal s Katharina Liensberger, drugi pa z ekipo za hitri disciplini.

Marcel Hirscher je bil letos v Kitzbühlu predtekmovalec. Foto: GEPA pictures/Harald Steiner via Guliver

Iz avstrijske reprezentance tako že prihajajo kritike na račun Hirscherjevega kadrovanja, predvsem zaradi neugodnega časovnega termina. Vodja reprezentanc Herbert Mandl je ob zadnjih prestopih v pogovoru za Kronen Zeitung dejal, da so tovrstne Hirscherjeve poteze sicer legitimne, a ne najbolj prijazne. Ob tem pa je jasno, da Van Deer pod svoje okrilje še ne more privabiti avstrijskih smučarjev. Tako naj bi bilo vsaj še eno leto, pa še takrat bo lahko Hirscher smuči ponudil le tekmovalcem iz B in C ekipe.

Marcel Hirscher se je sicer kot tekmovalec podpisal pod izjemno kariero, v kateri je slavil 67 zmag na tekmah svetovnega pokala, prejel osem velikih in ducat malih globusov, v domači vitrini pa ima tudi 14 kolajn z velikih tekmovanj, med katerimi sta dve zlati olimpijski in kar sedem zlatih s svetovnih prvenstev. Upokojil se je leta 2019. Velja za avstrijsko športno legendo. Po nekajmesečnih namigovanjih o tekmovani vrnitvi in prekinitvi pogodbe z Atomicom je na tržišče postavil smuči Van Deer. Gre za besedno igro. Van (od) je izbral zaradi nizozemske krvi, deer pa v angleščini pomeni jelen, s čimer je osvetlil svoj priimek (Hirsch v nemščini prav tako pomeni jelen).

Martin Čater: v novo sezono z novim opremljevalcem. Foto: Leonhard Foeger – Reuters via Guliver

Stikov s slovensko reprezentanco novi igralec na tržišču še ni imel. Vseeno večjih ovir za vstop Hirscherja oziroma proizvajalca Ven Deer v slovenski smučarski ”pool” ob plačani pristojbini ne bi bilo. Se pa v slovenski reprezentanci na ravni ponudnikov smuči vseeno obeta nekaj sprememb. Največja je povezana s Stöcklijem. S švicarskim proizvajalcem, ki je zaznamoval tudi zlata leta Tine Maze, sta se po koncu olimpijske sezone razšla tako Ilka Štuhec kot tudi Martin Čater. Slednji bo po novem nastopal na Salomonovih smučeh. Dvakratna svetovna prvakinja v smuku pa uradno še nima novega opremljevalca, a naj bi bila blizu dogovora Kästlejem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!