Trenutek za konec smučarske poti

Alpsko smučanje 4. Apr 202211:16 > 12:02 3 komentarji
Maruša Ferk je tekmovalne smuči postavila v kot. Foto: Aleš Fevžer

Marčevske tekme francoskega prvenstva so bile zadnje v karieri slovenske alpske smučarke Maruše Ferk, ki je v zadnji sezoni svetovnega pokala nastopala tudi s priimkom Saioni.

Medtem ko se je najboljša slovenska smučarka v hitrih disciplinah Ilka Štuhec odločila, da bo za eno leto podaljšala svojo kariero, pri čemer je ob odprtem vprašanju opremljevalca že jasno, da je ne bo več usmerjal švicarski trener Stefan Abplanalp, pa je njena edina prava slovenska tekmica, 33-leta Maruša Ferk, sklenila po olimpijski zimi tekmovalne smuči postaviti v kot.

Čeprav v zadnjih sezonah ni bila članica reprezentance, pa je bila Maruša Ferk slovenska smučarka z daleč najdaljšim stažem. V svetovnem pokalu je namreč debitirala že leta 2007 in zbrala kar 225 nastopov. Spada med tiste tekmovalke, ki so točke zbirale v vseh disciplinah. Najuspešnejša je bila v slalomu, v katerem je leta 2009 v Garmisch-Partenkirchnu prišla tudi do edine uvrstitve na stopničke za zmagovalke. Bila je tretja, za Lindsey Vonn in Mario Riesch.

Ilka Štuhec gre naprej, Maruša Ferk se poslavlja. Foto. Aleš Fevžer

Uvrstitvi na oder za zmagovalke je bila blizu tudi v kombinaciji in smuku. Prav hitrim disciplinam se je posvetila tudi po tem, ko so reprezentančna vrata zanjo ostala zaprta in je trenirala pod okriljem mednarodne ekipe ISRA (International Ski Racing Academy).

Šestkrat je nastopila na svetovnih prvenstvih in se udeležila štirih zimskih olimpijskih iger. Nazadnje letos v Pekingu, ko je nastopila kot Maruša Ferk-Saioni. Francoski priimek je v svojo smučarko kartoteko dodala po poroki. Njen mož je namreč nekdanji vrhunski francoski smučar in zdaj trener Christophe Saioni. Spremljal jo je tudi na zadnjih tekmah odprtega francoskega prvenstva, po katerih je gorenjska smučarka dejala, da je napočil čas za konec kariere. Ta je bila prepletena tudi s številnimi poškodbami, a ji je, kot je dejala sama, prinesla številne lepe trenutke.

Razred smučarski upokojencev 2022

Poleg Maruše Ferk Saioni gre med svežimi smučarskimi upokojenci pričakovati še kar nekaj imen. Do sedaj so slovo naznanili Kjetil Jansrud, Manfred Mölgg, Francesca Marsaglia, Roy Piccard in Katerina Paulathova. Upokojitvena sezona pa se je šele dobro začela …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje