Zlata trilogija avstrijskega junaka

Peking 2022 8. Feb 20225:37 > 5:51 0 komentarjev
Mathias Mayer. Foto: GEPA pictures Harald Steine via Guliver

Avstrijski alpski smučar Matthias Mayer je s superveleslalomsko zmago našim severnim sosedom priboril prvo zlato kolajno na zimskih olimpijskih igrah 2022. Zanj je to na tretjih zaporednih igrah še tretje zlato odličje. Slovenci v slogu sezone: skromno.

Ko je bil Matthias Mayer na zadnjem merjenju vmesnega časa, vsega slabih 20 sekund pred ciljem, se je Aleksander Aamodt Kilde bržčas že videl z zlato olimpijski medaljo, s čimer bi Norvežani dobili še šestega od desetih olimpijskih superveleslalomov. A sledilo je dvojno presenečenje.

V prvi vrsti je bil namreč to račun brez avstrijskega krčmarja. Mayer je namreč po zadnjih tehnični kombinaciji v ciljnem smuku dobil pospešek in v primerjavi s Kildejem pridobil kar šest desetink. Nato pa je vrhunsko s progo opravil še Američan Ryan Cochran-Siegel ter se zavihtel na drugo mesto.

Matthias Mayer je tako Avstriji priboril prvo zlato olimpijsko kolajno v Pekingu, sam pa je nadaljeval izjemen osebni niz. Po ponedeljkovem smukaškem bronu je namreč  31-letni Korošec na še tretjih zaporednih olimpijskih igrah prišel do zmage. Leta 2014 je v Sočiju nenadejano dobil smukaško preizkušnjo. Štiri leta pozneje se je v Pjongčangu okitil s superveleslalomskim zlatom. Zdaj je v Yanqingu na progi Rock (skala), ki del zavojev narekuje že z nagnjenostjo pobočja, ta naslov ubranil.

Ob zlati trilogiji je zmagovalec enajstih tekem svetovnega pokala, ki se lahko za vnovičen uspeh zahvali tudi proizvajalcu smuči in Headovemu serviserju, srebrnega Cochran-Siegla prehitel za vsega štiri stotinke sekunde. Norvežan Kilde je na tretjem mestu zaostal 42 stotink sekunde, njegov rojak Adrian Smiseth Sejersted, ki je že pogledoval proti odru za zmagovalce, pa je ob vidnem razočaranju zdrsnil na četrto mesto.

Boštjan Kline: tokrat 20. Foto: Aleš Fevžer/OKS

“Bil sem osredotočen. Vedel sem, kaj sem vložil v priprave. Zavedal sem se, da je na tej progi pomemben instinkt. Delovalo je,” se je v cilju smejalo zlatemu Avstrijcu, ki je v tej superveleslalomski sezoni vknjižil dve drugi ter po eno in četrto mesto. A najboljši je bil na tekmi sezone. Ta je v slabo voljo spravila kar nekaj favoritov. Tudi Marca Odermata, ki je, tako kot še kar osem smučarjev iz prve trideseterice, odstopil.

Med tistimi, ki so predčasno zapeljali s proge, je bil po nič kaj spodbudnem začetku tudi Miha Hrobat. Vlogo najboljšega Slovenca je tako znova odigral Boštjan Kline. Po dobri smukaški predstavi in desetem mestu je bil tokrat v slogu sezone manj konkurenčen. Po nizu podaljšanih zavojev je z zaostankom 2,61 pristal na 20. mestu. Do prvega olimpijskega rezultata v karieri pa še prišel Nejc Naraločnik. Za zmagovalcem je zastal 3,14, kar je zadoščalo za 24. mesto.

Rezultati

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!