Nov dober nastop Eve Urevc na novoletni turneji

Smučarski teki 8. Jan 202312:59 0 komentarjev
Eva Urevc
Foto: Guliverimage

Frida Karlsson in Johannes Hoesflot Klaebo sta končna zmagovalca novoletne turneje po tekmi za svetovni pokal tekačev v Val di Fiemmeju. Švedinja je bila 15. na zadnji tekmi, Norvežan pa je sedmo tekmo Tour de skija končal kot šesti. Eva Urevc je po devetem mestu na 10 km s skupinskim startom skupno zasedla 12. mesto na novoletni turneji.

Klaebo, ki je prevzel tudi skupno vodstvo v pokalu, je s šestimi zaporednimi zmagami na turneji postavil mejnik, ni mu uspelo, da bi bil neporažen, je pa skupno zmago slavil tretjič po letih 2019 in 2022.

Francozinja Delphine Claudel je prepričljivo zmagala v zadnji etapi, ki se je končala z zahtevnim vzponom na Alpe Cermis. Druga je bila Norvežanka Heidi Weng z 20,2 sekunde zaostanka, tretja pa Američanka Sophia Laukli (+35,7). Eva Urevc (+1:14,2) je bila deveta na tekmi, druga Slovenka Anja Mandeljc (+3:22,0) pa 32.

Slovenci turnejo končali še pred zadnjo etapo

Tako kot Karlsson med tekačicami je bil tudi branilec lanske zmage Klaebo v vodstvu pred zadnjo tekmo novoletne turneje, Slovenci pa so že pred zadnjo etapo končali turnejo.

Foto: Maxim Thore – Bildbyran via Guliver

Klaebo je današnjo tekmo končal kot šesti, za rojakom in najhitrejšim v etapi, Simenom Hegstadom Kruegerjem, je zaostal 45,5 sekunde. Drugi na vrhu vzpona je bil prav tako Norvežan, Hans Christer Holund je imel manj kot pet sekund zaostanka (4,8), tretji Francoz Jules Lapierre pa 25 sekund.

Skupno so bili na Tour de ski na prvih treh mestih Norvežani, Krueger je zaostal 59,5 sekunde, Holund pa minuto in 21,3 sekunde.

Zaslužen in dobrodošel počitek za Evo Urevc

Zadovoljna je bila tudi Eva Urevc. “Ta rezultat pomeni, da delamo v pravo smer. S tem dobivaš samozavest za prihodnje tekme. Predvsem na razdalji se mi zdi velik korak naprej. Potrebno je le vztrajati in delati in potem zagotovo pridejo še boljši rezultati,” je po tekmi povedala Eva Urevc.

Hitro je začela zadnjo etapo in dobila štiri dodatne točke za turnejo po sedmem mestu po merjenju na 2,3 kilometra. Štiri kilometre in pol pozneje je nazadovala na 24. mesto, ko se je naklon proge že zelo dvignil, a kmalu ujela ne le priključek, ampak se prebila med deseterico.

Foto: Profimedia

Kljub 15. mestu je Karlsson ubranila vodstvo po šestih etapah turneje, pred sedmo in zadnjo je imela že minuto in 12 sekund prednosti pred Tiril Udnes Weng na drugem mestu. Norvežanka, vodilna v skupnem seštevku pokala, je na koncu pristala na tretjem. Pred njo se je uvrstila še Finka Kerttu Niskanen, ki je imela po prihodu na vrh Alpe Cermisa na drugem mestu turneje 33,2 sekunde zaostanka za Karlsson.

Dvanajsto mesto na touru je s štirimi minutami in 44,2 sekunde zaostanka zadržala Urevc, ki se je na razdalji še tretjič v pokalu prebila med najboljšo deseterico. “Etapa na Alpe Cermis ima najtežji profil proge, a odvisno je, kako se je lotiš, kakšen dan imaš. Bil je zahteven vzpon, a moram reči, da ni bil tako težak, kot so ga opisovali nekateri tekmovalci. Morda tudi zato, ker sem se ga lotila pametno, pa tudi počutila sem se dobro. Je zahteven, ker je na koncu toura, ko si že zelo utrujen. Mi imamo dobre izkušnje. Lahko rečem, da sem dobro zdržala do konca. Se pa zjutraj zagotovo pozna, da si utrujen. Počitek zdaj bo zaslužen in zelo dobrodošel,” je dodala Urevc.

Dokaz, da v slovenski reprezentanci delajo dobro

Tudi glavni slovenski trener Ola Vigen Hattestad je bil zadovoljen. “Vesel sem, ker vem, da je ekipa delala zelo trdo, posebno tekmovalci. Eva je bila danes odlična na zaključnem vzponu in v skupnem seštevku. To je dokaz, da delamo dobro. Eva je bila izjemna na treningu, zato sem vesel za njen rezultat, tako kot tudi za dosežke celotne ekipe na tem touru.”

Svetovni pokal se bo po premoru čez 14 dni nadaljeval v italijanskem Livignu, vmes bo na prizorišču letošnjega svetovnega prvenstva v Planici državno prvenstvo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!