Nov veter v jadrih Ilke Štuhec

Alpsko smučanje 23. Apr 20245:00 0 komentarjev
Aleš Gorza, nekdanji olimpijec v trenerskih vrstah. Foto: Aleš Fevžer

Minulo sezono je Aleš Gorza zaključil kot glavni trener moške ekipe za hitri disciplini, z novo sezono se seli v tabor Ilke Štuhec.

“Ko bo ekipa sestavljena, bomo o tem obvestili javnost,” so se na vprašanje o trenerski prevetritvi odzvali v taboru dvakratne svetovne prvakinje Ilke Štuhec. Pričakovati je, da se bo to zgodilo v kratkem, kot smo ekskluzivno poročali že v ponedeljek, pa bo takrat tudi uradno jasno, da bo 33-letno Mariborčanko v novem pripravljalnem obdobju in v predolimpijski sezoni vodil Aleš Gorza, sicer dolgoletni reprezentant in zdaj že dobro desetletje trener na različnih ravneh. Njegov prihod v Ilkin tabor poteka v senci presenetljivega slovesa Darje Črnko, ki ne bo več del ekipe.

Gorza je z Ilkinim taborom v preteklih letih na terenu posredno že sodeloval, saj se že lep čas giblje v trenersko-smukaških krogih. Nazadnje je deloval v slovenski moški ekipi za hitri disciplini, v pretekli sezoni celo kot glavni trener, pred tem pa tudi v vlogi pomočnika Gregorja Koštomaja.

Ilka Štuhec (v ozadju Darja Črnko) je ubrala novo pot. FOTO: Jure Banfi

Trenerska pot 43-letnega olimpijca z Ludranskga vrha nad Črno na Koroškem se je začela na klubski ravni, in sicer v SK Črna. Tam je vodil ekipo programa FIS, v kateri so se urili Tilen Debelak, Tomaž Sovič in Timotej Hribar. Ko sta slednja smuči postavila v kot, je postal deklica za vse v Debelakovi ekipi, s katero se je vse bolj povezoval tudi z reprezentančno vrsto. Sledil je dokončen prehod na plačilno listo SZS.

Z Gorzo naj bi Ilka Štuhec prvi stik vzpostavila že pred tedni, vseeno pa se je Korošec nato zglasil tudi na sestanku pri novem šefu panoge za alpsko smučanje Matjažu Šarabonu. Slednji je po hitrem postopku ostal brez kandidata za trenerja moške smukaške ekipe, Gorza pa se torej seli v Ilkin štab. Iz tega se poleg Darje Črnko poslavlja tudi dosedanji trenerski pomočnik Natko Zrnčić-Dim.

In medtem ko za nekdanjega najboljšega slovenskega veleslalomista preskok v Ilkin tabor predstavlja nov trenerski izziv in svojevrstno prelomnico v drugi karieri, pa nekdanja prva dama svetovnega smuka s spremenjenim konceptom in novim strokovnjakom išče veter v jadra za še zadnje poglavje uspešne kariere. Pred tem je z drugim mestom na zadnjem smuku sezone dokazala, da ji hitrost in tekmovalna drznost še vedno nista tuji, ob tem pa verjame tudi v konkurenčnost smuči Kästle. Zaupanje goji tudi do serviserja.

Aleš Gorza je veljal za veleslalomista, do najboljšega rezultata pa je prišel v superveleslalomu. Foto: Aleš Fevžer

Aleš Gorza (letnik 1980) je pečat v svetovnem pokalu pustil že kot smučar. Odlikoval ga je izrazit občutek, trenerji so ga označevali za izjemno nadarjenega. Bil je tekmovalni sopotnik generacije Bernarda Vajdiča, Mitje Valenčiča in Mitje Dragšiča, ki je ujel zaključek ere Jureta Koširja, zadnjič pa je v svetovnem pokalu nastopil prav ob debiju Žana Kranjca (Kranjska Gora, 5. 3. 2011).

Zbral je trinajst uvrstitev med najboljšo deseterico, v letu 2008 je dvakrat stopil na tretjo superveleslalomsko stopničko. Visoko je meril tudi v kombinaciji in se večkrat dokopal do slalomsko točk, sicer pa je veljal za izrazitega veleslalomista. Nastopil je tudi na olimpijskih igrah 2006 in 2010 ter na petih svetovnih prvenstvih. Med drugim tudi leta 2003 v St. Moritzu, kjer ga je na četrtem mestu od presenetljive kolajne ločilo 35 stotink sekunde. Tekmovalno kariero je uradno zaključil leta 2012.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!