Planica pripravljena na nov rekord: “Razmere so idealne”

Smučarski skoki 22. Mar 202219:121 komentar
Foto: Uroš Skaza

Počasi odštevamo ure do zaključka sezone v smučarskih skokih, ki se tradicionalno končuje na letalnici bratov Gorišek. V dolini pod Poncami je vse pripravljeno na spektakel, kar je preverila tudi ekipa Sportkluba. Vodja tekmovanja Aljoša Dolhar medtem pravi, da so razmere idealne za ekstremno dolge polete.

Letalnica je pripravljena, v Planici si želijo nazaj najdaljši polet na svetu. Temu so bili zelo blizu v letih 2018, ko je Avstrijec Gregor Schlierenzauer poletel do 253,5 metra, kar je izenačen svetovni rekord, a pri pristanku podrsal, ter 2019, ko je Japonec Ryoyu Kobayashi poletel do 252 metrov.

Doslej je v planiški dolini, katere prednost je, da se v zgodnji pomladi ustvari ravno pravšnji vzgornjik za lebdenje, “padlo” 28 svetovnih rekordov. Za letos je vremenska napoved ugodna, slovenski letalci na čelu s Timijem Zajcem, brati Prevc, Žigo Jelarjem, Anžetom Laniškom, Lovrom Kosom in drugimi so ob koncu sezone v vrhunski formi.

Foto: Uroš Skaza

“Zdajle sedim v izteku letalnice in razmere so idealne. Sonce sije, vzgonski veter je konstanten, tako da so danes res krasni pogoji za kakšen ekstremno dolg skok. Mi si vsi želimo, da bo tako tudi do konca tedna. Takšna je tudi napoved, in če bodo res stabilni pogoji ter se bodo ‘poklopili’ še ostali dejavniki, se tudi na to temo lahko kaj zgodi,” je o morebitni novi rekordni znamki – zdajšnji rekord 253,5 metra je leta 2017 v Vikersundu dosegel Avstrijec Stefan Kraft – za STA dejal Aljoša Dolhar.

Prvi preizkus v sredo

Prvi bo pripravljenost planiške lepotice preizkusil član lokalnega kluba Rateče Planica, 24-letni Rok Tarman. Slednji je kot prvi letalnico preizkusil že v zadnjih treh letih.

Preizkus letalnice za finale 43. sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici bo v sredo ob 10. uri. Poleg Tarmana se bo v vlogi predskakalcev, ki jih vodi Ivo Zupan, sprva preizkusilo še 32 fantov, za tekmovalni del pa bo seznam nekoliko okleščen.

Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza

Od zadnjega rekorda v Planici že 17 let

Zadnji svetovni rekord v Planici je leta 2005 dosegel Norvežan Bjoern Einar Romoeren, ki je poletel do 239 metrov. Rekordna znamka je zdržala do leta 2011, ko je njegov rojak Johan Remen Evensen v domačem Vikersundu pristal pri 243 metrih. Od takrat naprej rekordne daljave drži norveška letalnica.

“Mi naredimo vse, kar je v naši moči, in zdaj, ko vidim letalnico pred seboj, si že upam trditi, da smo letos tudi storili vse, da smo jo pripravili za možno rekordno daljavo. Vsi si to želimo, vem, da tudi ljudje to pričakujejo, ampak mimo varnosti ne bomo šli. Zavedati se je treba, da gre za svetovni rekord in tu ni nekih rezerv. Govorimo o metru, mogoče dveh ob res optimalnih pogojih,” je pojasnil vodja tekmovanja.

Komentari

Vaš komentar