Po tistem je ni nikoli več videla

Alpsko smučanje 30. Mar 20245:00 1 komentar
Mateja Svet v znamenitem rumenem dresu. Foto: Guliverimages

Švicarski Blick je ta teden veliko prostora namenil legendarni slovenski alpski smučarki Mateji Svet. O nekdanji svetovni prvakinji je spregovorila tudi njena velika tekmica Vreni Schneider.

”Novih generacij ne zanima, kdo je smučal pred štiridesetimi leti. In prav je tako,” nam je v prijaznem januarskem pogovoru ob robu kranjskogorske Zlate lisice dejala nekdanja smučarska zveznica Mateja Svet, ki se je v zadnjem obdobju resda večkrat pojavila v javnosti, a je vselej poudarila, da ji medijsko nastopanje ne diši.

Prvi slovenski zmagovalki tekme svetovnega pokala in dobitnici olimpijske kolajne pa so prostor namenili Švicarji, natančneje časnik Blick. Razpisali so se o veliki tekmici Vreni Schneider iz 80. let preteklega stoletja. Povzeli so njene največje uspehe, se razpisali o nikoli povsem razjasnjeni zgodnji upokojitvi in orisali njeno novo kariero v vlogi psihiatrične delovne terapevtke.

Vreni Schneider. Foto: Profimedia

Za ščepec nostalgije pa je poskrbela prav Vreni Schneider, ki se je razgovorila o medsebojnem spoštovanju. ”Še danes imam pred očmi, kako elegantno vijuga v tistem rumenem dresu,” je za Blick dejala 59-letna Švicarka in se spomnila, kako zelo se je Mateja veselila tekem v Mariboru. Pravi, da se ni nikoli poglabljala v nenaden umik, v tedanjem jugoslovanskem taboru pa ni zaznala kakšne izrazite napetosti.

Je pa poudarila, da sta se njuni poti razšli. ”Pogrešala sem jo. Žal je po njenem umiku nisem nikoli več videla. Upam, da je danes dobro. Želim ji vse najboljše,” je z Švice sporočila trikratna olimpijska in svetovna prvakinja in trikratna zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje