Riiber zlat med kombinatorci, Slovenci za pričakovanji

Zimski športi 25. Feb 202316:49
Jarl Magnus Riiber
Foto: Profimedia

Norvežan Jarl Magnus Riiber je zmagovalec tekme svetovnega prvenstva nordijskih kombinatorcev na mali skakalnici v Planici. Riiber je bil najboljši na skakalnici, njegova prednost pred najnevarnejšimi zasledovalci pa je zadostovala, da je po desetkilometrskem teku ostal na prvem mestu in še tretjič zapovrstjo postal svetovni prvak. Drugo mesto je zasedel Nemec Julian Schmid, zaostal je 19,4 sekunde, tretje pa Avstrijec Franz-Josef Rehrl (+21,0).

Riiber, najboljši tekmovalec v tem športu v zadnjih letih, ki je letos izpustil kar precej tekem svetovnega pokala, je izkoristil odlične pogoje na skakalnici, skočil 103 metrov in z minimalno prednostjo premagal Japonca Ryoto Yamamota, s katerim sta tek začela praktično istočasno.

Japonec Riiberju ni bil nevaren, zato je bolj pogledoval, kako s svojim delom opravili tekaško močnejši tekmeci, kot so rojak Jens Luraas Oftebro, Nemec Julian Schmid in tudi vodilni v svetovnem pokalu Avstrijec Johannes Lamparter.

Na koncu se je izkazalo, da mu ni bil nihče nevaren, je pa drugo mesto zadel Schmid, tretji po skokih, tretje pa Rehrl, četrti po skokih.

Za Riiberja je bila to že osma kolajna na svetovnih prvenstvih, peta zlata.

Gašper Brecl; FOTO: Guliverimage

Slovenijo so zastopali Gašper Brecl in trije mladinci. Brecl, ki si je želel uvrstiti okoli 20. mesta, je zaostal za pričakovanji. Zasedel je 39. mesto, boljšo uvrstitev pa zapravil že na skakalnici, po skokih je bil šele 31. “Nisem zadovoljen, pričakoval sem več, ni šlo po mojih načrtih. Ta skakalnica mi ne ustreza, nisem se znašel na njej. Skok je bil povprečen, tak kot na treningih, ni bilo presežka. Prepozno sem se odrinil, enostavno nisem imel želene hitrosti in višine. V teku pa sem padel v prvem krogu in sem izpadel iz skupine, pa tudi smuči niso bile prave,” je pojasnil prvi mož ekipe in daleč najbolj izkušen Brecl.

Prehitel ga je tudi Matic Garbajs, ki se je uvrstil na 28. mesto, ki pa je nato po teku nazadoval na 41. mesto. Matic Hladnik in Matija Zelnik sta zasedla 43. oziroma 46. mesto.

Izidi tekme nordijskih kombinatorcev na mali skakalnici na SP v Planici:

1. Jarl Magnus Riiber (Nor) 24:36,3
2. Julian Schmid (Nor) + 19,4
3. Franz-Josef Rehrl (Avt) 21,0
4. Vinzenz Geiger (Nem) 41,4
5. Manuel Faisst (Nem) 42,1
6. Kristjan Ilves (Est) 45,1
7. Stefan Rettenegger (Avt) 48,6
8. Joergen Grabaaak (Nor) 49,0
9. Ryota Yamamoto (Jap) 49,1
10. Eric Frenzel (Nem) 49,1

39. Gašper Brecl (Slo) 5:21,7
41. Matic Garbajs (Slo) 5:53,9
43. Matic Hladnik (Slo) 6:13,7
46. Matija Zelnik (Slo) 7:14,2

Komentari

Vaš komentar