Medalja se je izmuznila: Slovenke tik pod stopničkami

Smučarski skoki 25. Feb 202313:46 > 14:041 komentar
Foto: Profimedia

Slovenske smučarske skakalke so na svetovnem nordijskem prvenstvu v Planici na ekipni tekmi zasedle četrto mesto. Svetovne prvakinje so postale Nemke (843,8 točke), ki so za 12,7 točk ugnale danes srebrne Avstrijke, tretje pa so bile Norvežnke (828,6).

Po četrtkovi posamični tekmi za pozabo, so tekmovalke glavnega trenerja Zorana Zupančiča na ekipni preizkušnji močno popravile vtis, pa čeprav niso ubranile srebra s svetovnega prvenstva izpred dveh let. Maja Vtič, Ema Klinec, Nika Prevc in Nika Križnar so bile skozi celotno tekmo v boju za stopničke, ki pa so se jim na koncu izmuznil za vsega 9,5 točke.

Lepši je bil tokrat tudi pogled na tribune in prostor ob skakalnici, saj si je tekmo ogledalo precej več navijačev kot posamično preizkušnjo pred dvema dnevoma. Poleg slovenskih obiskovalcev so svoja dekleta prišli v lepem številu podpreti tudi Avstrijci, zaslediti pa je bilo tudi kar nekaj norveških zastav.

Sodniške ocene pokopale slovenske upe o medalji

Slovenke so v uvodni seriji skakale zelo solidno, bile ves čas v stiku s favoriziranimi Nemkami, Avstrijkami in Norvežankami, na roko pa jim je šlo tudi dejstvo, da v japonski vrsti ni bilo šampionke Sare Takanaši, ki je padla na petkovem treningu.

Nika Križnar
Nika Križnar (Foto: Profimedia)

S prvim nastopom je v domačem taboru najbolj izstopala Nika Križnar, ki je z 98 metri poskrbela za drugo daljavo serije in bila najbolj zaslužna, da je zaostanek Slovenija pred finalom za tretjeuvrščeno Avstrijo znašal le 1,4 točke. Prav daleč ni bilo niti prvo in drugo mesto – Norvežanke so namreč zbrale 6,8 točk več, vodilne Nemke 8,3.

Slovenske skakalke so v drugi seriji še dvignile raven svojih skokov, a daleč je neslo tudi preostale. Vtič in Klinec sta pristali pri 94 metrih, Prevc pri 92, Križnar pa po trenerjevi zahtevi po znižanju naletišča pri 96 metrih. Kljub dolgim daljavam pa so največ točke izgubile pri slogu. Z izjemo Eme Klinec sodniki v prvi seriji namreč nobeni od Slovenk niso prisodili višje ocene od 17.0, kar jih je na koncu bržkone stalo odličja.

Althaus še drugo zlato odličje

V ženski skakalni karavani se zaenkrat sicer najbolj smeji Nemkam. Še posebej Katharini Althaus, ki se je po zmagi na posamični tekmi le 48 ur pozneje razveselila še drugega zlatega odličja. Pred Planico je bila srebrna na olimpijskih igrah 2018 in 2022 ter SP 2019. Zlata so se poleg 26-letnice razveselile še Anna Rupprecht, Luisa Görlich in Selina Freitag.

“Bile smo izjemno nervozne, a sem presrečna, da se nam je izšlo. Skakalnica je nekoliko posebna, a tukaj smo veliko trenirale. Še bolj mi je všeč velika skakalnica,” je po tekmi povedala Luisa Görlich.

Za smučarske skakalke na prvenstvu sicer ni počitka, saj je že v nedeljo na sporedu mešana ekipna tekma, na kateri bosta od Slovenk po pričakovanjih nastopili Križnar in Klinec.

Komentari

Vaš komentar